Андрій Парубій: “Важко дивитися на світ українськими очима, живучи у місті Кіровограді на вулиці Леніна”

Верховна Рада України згідно із законом про декомунізацію використає своє право на зміну тоталітарних назв і на тимчасово окупованих територіях. Про це заявив перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій вчора, 21 листопада, на прес-конференції. Про це повідомляє “Укрінформ”.

Андрій Парубій нагадав, що до 21 листопада у місцевих рад була можливість визначитися щодо нових топонімічних назв і внести відповідне подання до парламенту. Після цього терміну ВР, згідно із законом, набуває права за поданням Українського інституту національної пам’яті та експертного середовища самостійно визначати й ухвалювати рішення щодо перейменування того чи іншого міста чи вулиці.

“Я можу вас запевнити, що Верховна Рада України цілковито скористається своїм правом за даним законом і своїми повноваженнями. Нехай ніхто не думає, що зможе зупинити процес декомунізації України. Це фундаментальні речі, які стосуються не оперативних, а стратегічних фундаментальних проблем буття України і українців”, – наголосив перший віце-спікер.

За його словами, традиція впливу на свідомість через назви була однаковою за  часів Російської царської імперії, Радянського Союзу чи Російської Федерації.

“Зараз ми долаємо цю тоталітарну спадщину, в Україні відбуваються фундаментальні зміни – зміни свідомості, зміни бачення світу, які дадуть змогу українцям дивитися на світ українськими очима. Адже важко дивитися на світ українськими очима, живучи у місті Кіровограді на вулиці Леніна, коли кожного дня на твою свідомість робляться імперські атаки”, – резюмував Парубій.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар