На обласних громадських слуханнях про перейменування окреслили основні варіанти нової назви для Кіровоградщини (ФОТО)

Вчора ввечері в приміщенні Кіровоградської наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського відбулися громадські слухання щодо перейменування нашої області. Зала не вміщувала всіх бажаючих взяти участь у заході, адже, крім кіровоградців, були присутні також гості з районів області. Слухання модерував громадський активіст, заступник голови Громадської ради при ОДА Микола Гречуха.

Під час слухань з уст виступаючих пролунало близько десятка пропозицій нової назви області, які ділилися на тих, хто висловлював думку про назву обласного центру, від якого і матиме назву область, і тих, хто допускав і окрему від обласного центру назву регіону.

Прихильники назви Єлисаветград виступали категорично за перейменування області у Єлисаветградську.

В.о. завкафедри історії України КДПУ їм. В. Винниченка Олександр Чорний виступив за присвоєння назви обласному центру Єлисаветград, а області Єлисаветградська.

^FAC31A3CF4FDFFE67D6E35AEFC105003AC6CF60B62D5119FC4^pimgpsh_fullsize_distr

Один із головних лобістів цієї назви Євген Бахмач, який виводив на мітинг за Єлисаветград працівників свого підприємства на мітинг, наполягав на тому, що область має носити назву імені святої Єлисавети. Підприємець взяв за аргумент результати так званого опитування за нову назву Кіровограда, яке відбулося 25 жовтня. Нагадаємо, під час того опитування, експеримент журналістів нашого сайту та громадських активістів показав, що голосувати на тому опитуванні можна було незліченну кількість разів. Говорячи про результати опитування Євген Бахмач назвав противників назви Єлисаветград «кричащим меньшенством», яке має підкоритись більшості.

Містянин, пенсіонер, Станіслав Пересипко висловився за назву області Козацька, мотивуючи це тим, що територія нашого краю була колискою козаччини. Перейменування області у Єлисаветградську пан Станіслав назвав закликом на нашу землю проекту Новоросія.

Командир 40-го батальйону «Кривбас» Віктор Почерняєв також висловився за назву Єлисаветградська область, на що почув негативні відгуки від учасників АТО, які були в залі.

Перейменувати нашу область у Єлисаветградську також бажають член Кіровоградської спілки ветеранів Афганістану Олександ Леськів, лідер кіровоградських ультра сів, учасник АТО Віталій Єгоров, представник УПЦ МП Єпископ Боголєп та колишній депутат Кіровоградської міськради екс-регіонал Олександр Шамшур.

Ще один учасник АТО з Олександрії Олександр Рушевський виступив за назву нашої області Центральноукраїнська. Ця назва набрала чи не найбільше прихильників серед виступаючих. Серед тих, хто виступив за Центральноукраїнська, як варіант нової назви для області були: громадський активіст Максим Запорожець, член Громадської Ради Новомиргорода, журналістка Олена Белінська, кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко та кандидат географічних наук Андрій Домаранський.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


«Директори заводів, які випускають певну продукцію не мають розповідати науковцям, філологам, які походження мають ті чи інші назви», – звернувся Юрій Митрофаненко до Євгена Бахмача. Він розповів також історію свого друга, який воює в АТО, коли українські воїни взяли в полон двох російських десантників, і ті заявили, що воюють на нашій землі за російські «Екатеринослав» та «Елисаветград».

Відомий історик, краєзнавець Юрій Матівос висловився в підтримку назви Інгульська для нашої області. Науковець навів вісім топонімічних назв нашого регіону, які походять від назви річки Інгул, і згадуються у Літописі Самійла Величка українського козацько-старшинського літописця.

За гідронім Інгульська область виступили також професор Світлана Ковтюх та голова Громадської ради міста Знам’янки Світлана Філіпова.

Український історик, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, директор Науково-дослідного інституту козацтва Тарас Чухліб, який також завітав на громадські слухання, продемонстрував на давніх картах, що наша область це  території розселення козаків. Також історик назвав більше десятка назв районних центрів, які мають козацьке походження. Щодо назв для нашої області, Тарас Чухліб запропонував назви Інгульська, чи Великоінгульська, або ж Задніпровська. «Як на мене, то я б назвав цю область Івано-Мазепинською, на зразок Івано-Франківської. Це ріже слух, комусь смішно, але, товариство, сьогодні ми стаємо або мазепинцями, або путінцями, третього на дано», – підсумував науковець.

Представник Української спілки ветеранів Афганістану Віктор Остащук висловився за будь-яку проукраїнську назву, і категорично проти Єлисаветградської. Схожу позицію має також викладач КДПУ, голова “Просвіти” Кіровоградщини Олександр Ратушняк, але з конкретними пропозиціями – Центральноукраїнська або Інгульська. Виступаючи в залі, він запевнив, що при розгляді питання про перейменування нашої області у Верховній раді, варіант Єлисаветградська навіть не буде розглядатись.

Крім цього, на слуханні лунали поодинокі пропозиції таких назв для нашої області: Благомирна, Скіфська, Славбожська.

Наприкінці слухань модератор заходу Микола Гречуха повідомив присутніх, що позиція всіх виступаючих була занотована, і думки, які пролунали на слуханнях передадуть голові облдержадміністрації, щоби він передав їх до Верховної ради.

Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар