Два роки без “Усача”: у Кропивницькому вшанували пам’ять відважного воїна батальйону “Донбас” Євгена Тельнова

Сьогодні, 15 лютого 2017 року, минуло два роки з того часу, як у зоні АТО, під Маріуполем, загинув відважний кропивничанин з батальйону «Донбас» – Євген Тельнов з позивним «Усач». Вшанувати пам’ять видатного воїна на Алею слави Рівнянського кладовища прийшли його рідні, близькі, волонтери та нацгвардійці військової частини №3011.

До могили воїна, який у складі батальйону «Донбас» пройшов Артемівськ, Попасну та Іловайськ, поклали квіти, священник провів панахиду за загиблим.

DSC_0504

Мати загиблого воїна подякувала всім хто прийшов вшанувати пам’ять її сина.

“Я дуже вдячна вам за те, що ви не забуваїте про Євгена. Хлопці, які лежать тут, нехай знають, що ми пам’ятаємо про них, сумуємо за ними і кожної хвилини згадуємо про них. Ми пишаємося, що вони були вірними присязі і не залишили своїх товаришів на полі бою. А зараз я прошу Бога, щоб все це скоріше закінчилося”, – сказала ненька загиблого героя.

DSC_0497

фото з Книги пам'яті полеглих за Україну
фото з Книги пам’яті полеглих за Україну

Народився Євген Тельнов 20 листопада 1961 року в тодішньому Кіровограді. Службу проходив у військовій частині 7429, що в Києві. Звільненився в запас у травні 1982 року, був нагороджений нагрудним знаком «За отличие в службе» ІІ ступеня. Продовжував роботу на Кіровоградському заводі радіовиробів токарем, а з 1989 до 1991 року – лаштувальником верстатів з ЧПК.

З 1984 по 1987 заочно навчався в Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування за спеціальністю «Обробка металів різанням». У липні 1991 року Євгена Тельнова було рийнято на посаду інструктора зі спорту в Кіровоградську РТШ (ДОСААФ). Звільнився у лютому 1992. Після того займався бізнесом.

Із початком російської агресії проти України Євген Львович закрив своє підприємство, 10 червня 2014 р. уклав контракт про проходження служби у військовому резерві Національної гвардії і був зарахований до батальйону спеціального призначення «Донбас». 10 червня 2014 року Євген Тельнов прибув до батальйону в с. Нові Петрівці (3 взвод 1 роти). З 13 липня по 31 серпня ніс службу в зоні АТО. Пройшов Артемівськ, Попасну, Іловайськ.

фото з Книги пам’яті полеглих за Україну

26 серпня був поранений уламком міни на околиці Іловайська, але не залишив підрозділ. 29 серпня при виході з Іловайська в районі села Червоносільске батальйон потрапив під обстріл танків. У результаті — 109 бійців потрапили в полон, більше 45 — загинули. Євген Тельнов разом з 12 побратимами вийшли зі зброєю, при цьому Євген з гранатомету підбив два танки Т-72 Б3 підрозділів 6-ї танкової бригади РФ і разом із однополчанином із позивним «Брест» знищив дві ворожі бойові машини десанту БМД-2. Екіпажі цих машин – військовослужбовців ЗС Російської Федерації – було вбито або захоплено у полон.

Опинившись із підрозділом у ворожому оточенні у Червоносільському, відмовивився капітулювати, разом із «Брестом» та невеличкою групою інших бійців «Донбасу» пішов на прорив, зі зброєю в руках вийшов до своїх військ і 31 серпня дістався бази батальйону у Кураховому.

фото з Книги пам’яті полеглих за Україну

На початку 2015 р. переоформлений у підрозділі як призваний на військову службу за мобілізацією. 15 лютого поблизу села Широкиного Новоазовського району Донецької області, коли колона одного з підрозділів батальйону «Донбас» потрапила у ворожу засідку, солдат Тельнов врятував тяжко пораненого однополчанина із позивним «Авер», витягнувши його з-під шквального обстрілу. Того ж дня під час бою Євген Львович загинув смертю героя.

25 лютого 2015 року, у Кропивницькому, відважного воїна батальйону “Донбас” провели в останню путь. Поховано героя на Алеї слави Рівнянського цвинтаря.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни Євген Тельнов нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Кропивницький міський голова Андрій Райкович пообіцяв, що буде разом з місцевими активістами клопотати про присвоєння відважному кіровоградцю звання “Герой України”.

1 жовтня 2016 року Євгена Тельнова посмертно нагородили орденом «Народний герой України».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар