У Кропивницькому стався викид одорантів, які додають до побутового газу для запаху

фото jnews.ge

Сьогодні, 14 лютого, у Кропивницькому, внаслідок неконтрольованої ситуації при виконанні ремонтних робіт на газорозподільчій станції, стався викид одоранту –  речовини, яку додають до газу, щоб надати йому сильного специфічного запаху.

Про різкий запах газу на території міста до редакції Першої електронної поскаржились декілька мешканців з різних районів Кропивницького.

У ВАТ “Кіровоградгаз”, куди ми звернулись за поясненням, розповіли, що дійсно, стався невеликий викид речовин, які надають побутовому газу специфічного запаху. На підприємстві запевнили, що він не є шкідливим для людини у такій кількості.

“Сьогодні робітники ДП “Черкаситрансгаз“ виконували роботи на газорозподільчій станції, яка розташована на мікрорайоні Стара Балашівка і в них виникла неконтрольовона ситуація, внаслідок якої стався викид в атмосферу одорантів. Зараз ця хмара одоранту рухається по всьому місту за вітром. Одорант може бути шкідливим для людини у великій концентрації, а в даному випадку, він абсолютно нешкідливий”, – повідомили у ВАТ “Кіровоградгаз”.

 Довідка з Вікіпедії:

Одорант – речовина, яку додають до газу, щоб надати йому сильного специфічного запаху, головним чином попереджувального, або за яким визначають місця витікання. Як одоранти використовують меркаптани (етилмеркаптан, метилмеркаптан, пропілмеркаптан, ізопропілмеркаптан тощо) і сульфіди (діетилсульфід, діметилсульфід, діметилдисульфід та ін).

В Україні для одоризації вуглеводневих газів використовують етилмеркаптан (С2Н5SH) — безбарвну прозору рідину, органічну сполуку сірки, яка має різкий неприємний запах. Відомі також інші одоранти: каптан, сульфан і так далі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар