Колишній бібліотеці Бойченка пропонують присвоїти ім’я Євгена Маланюка

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Кіровоградська обласна організація “Просвіта” ім. Т. Шевченка пропонує присвоїти обласній бібліотеці для юнацтва (колишня ім. О. Бойченка) назву імені Євгена Маланюка. 

Голова обласної організації “Просвіта” Олексанр Ратушняк публічно озвучив ініціативу про присвоєння імені Євгена Маланюка бібліотеці для юнацтва під час вручення однойменної літературної премії.

DSC_0304

Наразі голова “Просвіти” збирає підписи під письмовим зверненням до обласної ради й облдержадміністрації з проханням у ювілейний рік (цьогоріч виповнилося 120 років з дня народження) Євгена Маланюка присвоїти бібліотеці ім’я видатного письменника-земляка:

Євген Маланюк недостатньо вшанований у нашому місті: у нас немає ні пам’ятника, ні музею, ні навчального закладу, який би носив його ім’я. Єдине, що є – це вулиця імені Маланюка. А тепер може з’явитися бібліотека”.

malanukЦього року відзначається 100-річчя Української революції 1917-1921 рр і 120 років із дня народження Євгена Малаюка, який був активним учасником Української революції як старшина армії УНР. Як розповідає Олександр Ратушняк, разом із цією армію Євген Маланюк відступив за кордон, був в еміграції. Як Маланюк сам писав, він змінив стилет на стилос.

“Стилет це холодна зброя, а стилос – перо. Тобто він дістав іншу зброю – зброю “слово”. Зокрема, у поезіях та есеях він описував тяжкий шлях України до своєї незалежності.  Тому сьогодні, я думаю, для молодого покоління ім’я Маланюка буде актуальним. І воно недооцінене, його треба актуалізувати. А в назві бібліотеки це буде дуже вдало”, – каже голова обласної організації “Просвіта”.

Сьогодні ініціатором присвоєння імені бібліотеки виступає голова обласної організації “Просвіта”. Але за словами Олександра Ратушняка, ще літературознавець Леонід Куценко говорив про те, що це потрібно зробити:

“Але в ті часи, коли ще не було декомунізації, це було майже не реально. Тоді не можна було зняти ні Гайдара, ні Бойченка, ні Кірова, не кажучи вже про Леніна. Замахнутися на такі “святині”. А зараз Бойченка як ім’я бібліотеки вже було знято під час декомунізації. Тепер не треба займатися перейменування – достатньо просто присвоїти закладу нове ім’я, вшанувати Маланюка”.

Минулого року питання про перейменування, на той час бібліотеки імені Бойченка, стояло поряд із декомунізацією бібліотеки для дітей (тоді – імені Гайдара, зараз – Шевченка). Проте рішенням сесії облради було затверджено лише ім’я Тараса Шевченка для дитячої книгозбірні, патронат Євгена Маланюка бібліотеки для юнацтва було відхилено.

“Тому у ювілейний рік обласна організація “Просвіта” і колектив бібліотеки для юнацтва знову активізують цю тему, щоб наступного року обласну літературну премію ім. Є. Маланюка вручали у бібліотеці імені Маланюка”, – зазначив Олександр Ратушняк.

DSC_0235

Наразі звернення уже підписали більше двох десятків громадських організацій. Також, за словами Олександра Ратушняка, окреме звернення готується від факультету філології та журналістики й Центральноукраїнського державного педагогічного університету.

“Також усі лауреати премії Маланюка, яка вручається уже 15 років, готові підписатися під цим зверненням. Це може бути навіть окреме звернення”, – каже Олександр Ратушняк.

Далі ці звернення будуть надіслані на розгляд облради та ОДА.

16667095_1308563132571382_450626803_o

Поширити:

Залишити коментар:

коментар