Проект “Добре” обіцяє Бобринцю американську підтримку

Зустріч керівників та мешканців об’єднаної Бобринецької громади з представниками американського проекту “USAID DOBRE” можна назвати початком співпраці. І є надія, що вона буде плідною.

З першим візитом побували у Бобринці Мік Мюлей, експерт з місцевого економічного розвитку, Віталій Юрків, спеціаліст з місцевого економічного розвитку.

Про це пише “Честь хлібороба”.

Проект тісно пов’язаний з процесами децентралізації в Україні, покликаний сприяти і самому процесу, і розвитку окремих, вже створених громад.

Бобринецька громада увійшла в першу чергу фінансування у числі 25 об’єднаних громад. Всього американський проект розраховує за п’ять років охопити 75 об’єднаних громад в Україні.

Потрібно відзначити: гості знають про Бобринецьку громаду вже досить багато, оскільки для участі у відборі потрібно було виконати величезну роботу: подати заявку, розписати інфраструктуру громади, вже існуючі й потенційні її можливості, структуру місцевого самоврядування і т. д.

За словами Міка і Віталія, Бобринець зробив це досить  якісно. Ще один, відзначений гостями позитивний момент, — бажання співпраці, виявлене керівництвом громади.

До речі, Мік більше двадцяти років мешкав в Україні, говорить російською, розуміє українську, але головне, досить добре знає наші реалії.

В першу зустріч гості озвучили мету проекту та свої очікування від партнерів — мешканців громади. Проект “Добре” має п’ять напрямків, які розроблятиме разом з бобринчанами робоча група. В основі проекту — поліпшення фінансової ситуації на території громади, в тому числі консультації, допомога бізнесу, створення робочих місць.

Насамперед вже через кілька тижнів серед бобринчан зроблять опитування на предмет того, що люди вважають найважливішим і пріоритетним для міста і сіл громади. Представники проекту очікують від нас з вами максимальної щирості та розуміння першочерговості завдань. Від цього залежатиме напрям, в якому протягом п’яти років працюватимуть всі учасники проекту.

До речі, фінансування проекту — це гроші американських платників податків. При цьому потрібно розуміти, що за рахунок “Добре” ми не побудуємо у себе другу Америку. Попередньо відомо про першочергову суму в сто тисяч доларів. Але користь “USAID DOBRE” для Бобринецької громади може бути набагато більшою, ніж просто гроші самого проекту. За словами Віталія Юрківа, один з напрямків — допомога в оформленні заявок на отримання грантів за іншими програмами і проектами. Ці люди знають, скільки існує у світі різних грантових проектів, які готові вкладати кошти на місцях за наявності хороших бізнес-планів та їх обґрунтування. Для отримання таких грантів потрібно проходити процедурні питання, і нам готові допомагати в цьому.

Отже, ми повинні визначити, що для нас найважливіше у громаді? Жителі Бобринця вже на зустрічі досить детально пояснили гостям наші основні проблеми, які потребують вирішення найближчим часом. Сергій Рожкован, Лариса Семенюк, Володимир Карпук, Алла Богданова, Юрій Крутько, Станіслав Торін  окреслили коло завдань, що стоять перед міськрадою, і які вони хотіли б запропонувати для проекту: питна вода, водопостачання для міста; здоров’я людей — удосконалення та посилення медобладнанням діагностичного  центру ЦРЛ; будівництво житла для молодих спеціалістів-лікарів; турбота про фізичне, духовне здоров’я підростаючого покоління та їх технічну грамотність — ремонт Центру дозвілля молоді і створення нових гуртків; будівництво сучасного спортивного центру; створення лінії роздільного збору твердих побутових відходів.

З озвучених Міком фактів його життя, він досить добре розуміє проблеми невеликого містечка. За його словами, виріс він у такому ж, як Бобринець, невеликому американському місті, де було трохи більше десяти тисяч населення, батьки були вчителями, до спорту у його місті була велика увага — в цьому йому пощастило. Він розуміє значення спорту — відвернути молодь від негативу вулиці.

Для нас, журналістів, важливим було ще одне питання: чи не будуть згорнуті програми, проекти в Україні після виборів в Америці, враховуючи факт, що їх фінансування і, зокрема, проекту “USAID DOBRE”, здійснюється за гроші американських платників податків? За словами Міка, Америка пережила непрості вибори, але, виходячи з останніх заяв: проекти, які вже працюють в Україні, будуть мати продовження.

Будемо сподіватися на оптимізм американських партнерів по проекту і ми. З урахуванням названих Віталієм Юрківим міжнародних компаній та інституцій, задіяних в проекті “USAID DOBRE”, робота чекає плідна, на результат. А ще — Бобринець відтепер буде своєрідним міні-індикатором українсько-американських відносин, адже саме на таких проектах вони й проявлятимуться.

Текст: Зінаїда Пирля

Фото: Віталія Москалика.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар