У Кропивницькому стартував проект “Кров новин – новини крові”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 25 жовтня, у Кропивницькому стартував перший етап всеукраїнської акції “Кров новин – новини крові”, який проводиться спільно ВМГО “Асоціація молодих донорів України” та Асоціацією журналістів “Спільний простір” у 4 містах України.

Проект “Кров новин – новини крові” реалізується за підтримки Посольства США в Україні. Кропивницький – один із 4 міст України, який отримав грант на проведення такої акції. Проект уже побував у Львові та Житомирі, на черзі – Харків. Це спільна акція журналістів та волонтерів у сфері донорства:

“Мета проекту – підвищити рівень обізнаності журналістів, а значить і суспільства у питанні донорства крові, таким чином сприяти переходу до 100% добровільного безоплатного донорства крові”, – зазначила Юлія Новобранець, координаторка проектів ВМГО «Асоціація молодих донорів України».

DSC_0671

Перший етап акції “Кров новин – новини крові” – показова донація в режимі реального часу на обласній станції переливання крові. Близько десятка кропивничан, серед яких і журналісти, прийшли на станцію, аби показати, що донорство – це не страшно, а навіть корисно.

Донор зі стажем, викладач КДПУ ім. В. Винниченка Роман Пикалюк каже, що здавати кров під спалахи камер навіть приємно:

“Я і не пам’ятаю, скільки разів здавав кров, але з часів своїх студентських років намагаюсь робити це регулярно. Не завжди під час акції. Буває, і сам ходжу. Спалахи камер під час акції сьогодні не заважали. Навпаки, відчуваєш себе в центрі уваги. Може хтось побачить нас і сам піде здавати кров”, – каже Роман Пикалюк.

DSC_0648

Є і такі учасники, які сьогодні стали донорами вперше:

“Загадуй бажання. Через дві хвилини ти станеш донором”, – жартує лікар станції Вадим Вадимов.

DSC_0727

Лікарі станції роблять кілька перевірок перш ніж допустити людину до донації. Перевіряють зокрема і гемоглобін, і тиск, й інші показники, аби здоров’ю потенційного донора нічого не загрожувало. Усі предмети, які використовуються під час забору крові – одноразові. Тож ніяких ризиків під час донації немає. До того ж лікарі супроводжують донорів. Під час безпосередньо забору крові, вони уважно слідкують за кожним і навіть жартують, аби донорам було комфортно і вони не хвилювалися.

Наступним етапом акції буде круглий стіл з елементами тренінгу «Служба крові в Україні: реалії і картинка у ЗМІ» о 12:00 у Прес-клубі реформ (вулю Соборна, 1), де представники проекту розкажуть, як у кропивницьких ЗМІ висвітлювалася тематика донорства протягом року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар