День захисника України у Кропивницькому: пам’ять полеглим, подяка незламним кіборгам

Прапорщик Борис Бурага та його син Владислав виконують для спецпризначенців пісню

14 жовтня ми вдруге офіційно відзначатимемо День захисника України. Сьогодні ж, 12 жовтня, міська влада Кропивницького привітала своїх захисників з прийдешнім святом благодійним марафоном «Серця, опалені війною».

Марафон складався з 7 новел, у яких змальовані герої сучасності. 7  новел – це 7 болючих томів нашого сьогодення. Це не окремі імена – це згусток людських трагедій, які ми у повсякденній метушні часто забуваємо. Сьогодні кропивничанам про них нагадали. Жителі міста, місцева та обласна влада таким способом намагалися віддячити тим, хто ціною власного життя та здоров’я оберігав мир та спокій у наших оселях.

Новела 1. «Пам’ять про героїв»

Розпочали благодійний марафон із вшанування пам’яті про загиблих військовослужбовців Кропивницького. Від початку війни на сході 46 мужніх і відданих захисників з нашого міста загинули внаслідок виконання службового обов’язку. Більшість із них ішли на війну добровольцями.

Члени родини загиблих військовослужбовців отримали сьогодні по отримали 2000 грн. матеріальної допомоги.

Читайте також: У Кропивницькому стартував благодійний марафон “Серця опалені війною”

Новела 2. «Легендарний 3-ій полк»

На відміну від першої новели – ця олюднена, надгероїчна. Завдяючи 3-му полку, Кропивницький прогримів на всю Україну і вийшов далеко за її межі. Місто, що асоціюєються із затишком, миролюбністю та спокоєм, завдяки мужності наших «кіборгів» перетворилося на місто сили, міці та військової відваги.

Спецназівці, про яких майже нічого невідомо рядовому жителю міста, поділилися своїми надвідвертими історіями, а небайдужі містяни здійснили їхні маленькі мрії.

Юрій Савельєв та його дружина Катерина (теж військова) пережили чимало лиха. У червні 2014 року Юрій був тяжко поранений – паралізований через поранення хребта, роздроблена ліва рука, пошкоджені печінка та підшлункова залоза. Він пройшов довгу і тяжку реабілітацію, щоб знову навчитися ходити, йому фактично виростили нову кістку на руці. Сьогодні здійснили його маленьку мрію – начальник міграційної служби вручив Юрію закордонний паспорт, щоб він без проблем міг їздити за кордон на лікування.

«Мені давно треба був закордонний паспорт, щоб виїздити на лікування за межі країни. Але постійні черги у Міграційній службі і погане самопочуття не давали можливості його зробити», – поділився з аудиторією спецназівець.

DSC_0901

Спецназівець Ярослав Пікаш отримав від меценатів у подарунок ремонт квартири, оскільки на це у них з дружиною не було коштів.

Спецназівець (у минулому – шахтар) Віталій Онойко та його вагітна дружина теж завдяки допомозі меценатів покращили свій побут – депутат міськради Дмитро Терзов допоміг встановити у їхній квартирі автономне опалення. А військовий Іван Ткаченко отримав у подарунок до свята ремонт внутрішньобудинкової території від будівельної фірми «Купол».

DSC_0898

Василь Петринко та його мама Ірина теж не лишилися без подарунків.

DSC_0885

Дружина спецназівця Костянтина Зайцева, син якого страждає від страшної хвороби – лімфома Беркитта (IV стадія), отримав 10 тис. грн на лікування.

Завідуюча їдальнею 3-го полку спецпризначення Тетяна Бородіна отримала сертифікат на нове обладнання для полкової їдальні від Андрія Райковича.

DSC_0925

Все це у порівнянні з тим, що зробили ці військові для своєї держави, – дріб’язок. Але це також і чергове нагадування того, що про них пам’ятають, що українці не забули своїх захисників.

Про афганців, які добровольцями пішли в АТО та як їх віддячили кропивничани, читайте у наступній публікації Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар