Кропивничанин пропонує зробити “вуса Кропивницького” брендом міста

Колаж В’ячеслава Бугайовського

Не минуло й двох тижнів, а у Кропивницького – колишнього Кіровограда, перейменованого на честь українського драматурга та родоначальника національного професійного театру – вже з’явився новий бренд, який може стати його «родзинкою» та вирізнятиме місто з-поміж інших населених пунктів центру країни.

Про новий бренд для міста “вуса Кропивницького” розповідає “Радіо Свобода”.

Артем Дубовик, який професійно займається 3D-дизайном, запропонував вважати новим символом обласного центру – театральної колиски України – вуса Марка Кропивницького. Автор ідеї переконаний, що «вуса Кропивницького» можуть стати не менш упізнаваним символом сучасного міста на Інгулі, ніж, наприклад, баварський крендель у Мюнхені запашна кава у Львові чи каштановий цвіт у Києві.

Про це Артем Дубовик написав на своїй сторінці в соцмережах, де оприлюднив ескіз бренду. У перший же день перегляду кількість «лайків» сягнула за тисячу, що надихнуло молодого 3D-художника і спонукало його більш активно взятися за просування своєї ідеї.

вуса Кропивницького

Ідея зробити вуса Кропивницького брендом міста виникла спонтанно. Спочатку, коли тільки надійшла новина про перейменуваня міста, Артем побачив зображення, намальовані знайомим продюсером і режисером В’ячеславом Бугайовським. Це стилізований колаж: на фоні театру імені Марка Кропивницького стоїть сам вусатий драматург і вказує рукою на легендарну будівлю. Мистецько-театральний підтекст посилюють роз’яснювальні написи: драматург, письменник, актор, театральний режисер.

“Я подивився – це круто! – продовжує Артем Дубовик. – Зв’язуюся з ним, кажу: «А ти можеш розробити інфографіку, щоб гостям міста або комусь із місцевих, хто не знає, ким же був Кропивницький, можна було у трьох словах пояснити, хто це?» Її можна роздруковувати на флаєрах, наліпках, футболках, сувенірах. В’ячеслав пообіцяв. Я подумав: «Стоп! У нього прикольні й виразні вуса!». Ще спрацювало те, що я прихильник простоти. Простота в дизайні логотипу чи якогось елементу вигідна – її легко відтворити в чому завгодно, в будь-якому матеріалі: в дереві, металі тощо. А потім осяяла думка: «Я ж форми роблю для печива! А ну спробую». Сама реалізація була короткою і зайняла приблизно годину часу. На обдумування пішло декілька днів”.

Пам'ятник українському акторові і драматургу Маркові Кропивницькому у нині вже Кропивницькому, липень 2016 року

Пам’ятник українському акторові і драматургу Маркові Кропивницькому у нині вже Кропивницькому, липень 2016 року

Автор розробки сподівається, що незабаром городяни готуватимуть удома печиво «Вуса Кропивницького» й пригощатимуть один одного оригінальними ласощами.

“Кава в моєму житті відіграє неабияку роль. Вона потрапляє в організм, розбурхує кров, стимулює роботу мозку і вироблення все нових і нових ідей. А моя улюблена робота, дає можливість ці ідеї матеріалізувати. Ця ідея була придумана разом з формою для печива, її варто показати і поки з вусами закінчимо. І перейдемо до не менш цікавих речей.

Трафарет для кави дає змогу прикрасити напій чи тістечко цікавим малюнком. Наприклад, трафарет для кави – “Вуса Кропивницького”. Цікаво, яка кав’ярня наважиться презентувати таким печивом гостей міста? На підході формочки маски Трагедія і Комедія та інші на театральну тематику”, розповідає Артем.

13754442_993500134103495_8813561538257713706_n

Втім, образ Марка Кропивницького, попри те, що в обласному центрі його іменем названі музично-драматичний театр та меморіальний музей, ще дуже мало відомий городянам. Художник Ігор Смичек розповів, що іноді навіть редактори обласних газет замість портрета Кропивницького розміщували на шпальтах видання зображення Івана Карпенка-Карого.

А геніїв треба знати в обличчя, переконаний Ігор Смичек. Він досі із хвилюванням згадує день, коли місто отримало нове ім’я.

Ігор Смичек

«Я, коли почув про це рішення народних депутатів, навіть пустив скупу чоловічу сльозу. Потім написав статтю «Зірки на небі зійшлися». Дійсно, в цей момент зійшлися на небі зірки. Це дуже поетично: метафора розсипаної солі, яку розсипали українські чумаки, в назві сузір’я Чумацький шлях. А Кропивницький біля цього шляху посіяв зерна, які зараз проросли», – говорить художник. – Це дуже поетично: метафора розсипаної солі, яку розсипали українські чумаки, в назві сузір’я Чумацький шлях. А Кропивницький біля цього шляху посіяв зерна, які зараз проросли”

Кілька років тому Ігор запропонував тодішньому міському керівництву перейменувати обласний центр на честь видатного українського драматурга. Однак підтримки не знайшов.

«Листування тривало довго, я писав майже щороку, а відповіді були доволі смішні: мовляв, ім’я Кропивницького уже й так увічнено в нашому місті – його іменем названі вулиця, музей і театр. Але в цих назвах не було відображено всього значення постаті митця для українського народу та української культури! Зрештою, прийшов лист: «Більшість членів топонімічної комісії не поділяють вашої думки».

Що стосується «вусів Кропивницького» та інших «прикольних» штучок із новітньої історії краю – художник вважає: наш народ завжди відрізнявся особливим почуттям гумору.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар