Через “Батю” з Кіровоградщини заблокували рух на Хрещатику і Печерський суд Києва

Група народних депутатів та громадських активістів відучора блокує приміщення Печерського райсуду Києва, аби не дати вивезти до СІЗО затриманого військовою прокуратурою колишнього начальника штабу батальйону “Айдар”, афганця з Новоукраїнки Валентина Лихоліта за позивним “Батя”.

Нагадаємо, вчора, 1 липня, Генпрокуратура повідомила про підозру двом добровольцям батальйону «Айдар». Валентин Лихоліт і його побратим підозрюються в організації озброєної банди з метою нападу на окремих осіб; у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаному із погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу (розбої), поєднаному з проникненням у житло, вчиненому організованою групою; у незаконному заволодінні транспортним засобом, вчиненого повторно, організованою групою осіб, поєднаного з погрозою застосування насильства небезпечного для життя та здоров’я потерпілого; у незаконному викраденні більше ніж двох осіб, способом небезпечним для життя та здоров’я потерпілих, вчинене із застосуванням зброї, організованою групою; у незаконному заволодінні паспортами та іншим важливими особистими документами вчиненому організованою групою, тобто у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 257, ч. 4 ст. 187, ч. 3 ст. 289, ч. 3 ст. 146, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 357, КК України.

Того ж дня, Валентина Лихоліта затримали. Як повідомив “Першій електронній” один з адвокатів бійця Дмитро Земницький, “Батю” затримали прямо на військовому полігоні.

Вчора, 1 липня, близько 24 години суддя Печерського суду Гладун постановила обрати запобіжний захід для “Баті” у вигляді тримання під вартою протягом 60 діб. Суддя не зважила навіть на те, що Лихоліта хотіли взяти на поруки 6 нардепів.

Підтримати одного із засновників батальйону “Айдар”, колишнього командира Надії Савченко до суду прийшли народні депутати Ігор Мосійчук, Андрій Лозовий, Єгор Соболєв, Олег Петренко, Павло Костенко, Семен Семенченко, представники Комітету визволення політв’язнів, добровольці батальйонів “Айдар”, “Азов”, “Донбас”, “Торнадо”, “ОУН” та “Правий сектор”. Пізніше також приєднався нардеп, командир “Азову” Андрій Білецький.

Нардепи заблокували Валентина Лихоліта у залі суду, аби не дати його вивезти до СІЗО. Захисники “Баті” вимагають від прокуратури негайно звільнити його з-під варти.

Вночі активісти пережили декілька епізодів, коли було близько до штурму суду правоохоронцями. Вночі до зали зайшли невідомі люди, які були у балаклавах, без опізнавальних знаків, озброєні автоматами. Між ними та активістами зав’язалась бійка, після чого невідомі відступили.

Навколо і всередині приміщення суду зосередилась велика кількість правоохоронців.


Сьогодні зранку, 2 липня до будівлі Печерського суду прийшло ще більше активістів і бійців добробатів. Серед них, нардеп Ігор Луценко, Олесь Доній та Герой України, радянський політв’язень Степан Хмара. Також навколо суду з’явились бійці Найгвардії.

Бійці добробатів привезли під суд шини та намети. Активісти на нардепи заблоковали рух Хрещатиком.

Також протестуючі планують влаштувати автопробіг в село Козин, де мешкає президент України Петро Порошенко з родиною, аби переказати йому вимоги по звільненню Валентина Лихоліта.

Нагадаємо, Валентин Лихоліт народився 9 березня 1966 року в селі Рівне Новоукраїнського району. Був у складі радянського контингету в Афганістані, голова районної Спілки ветеранів Афганістану, керує міським клубом військово-патріотичного виховання “Відвага”. Брав активну участь у подіях Євромайдану, у ніч з 10 на 11 листопада 2013 року «афганці» були першими лавами та не дали «зачистити» Майдан. Після початку російської агресії вступив до лав батальйону «Айдар», начальник штабу. Брав участь у боях за Щастя.

29 вересня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Головним свідком у справі “Баті” є колишній очільник Сєвєродонецька Валентин Казаков, якого підозрюють у організації сепаратистських мітингів в місті.

фото і відео із соцмереж
Поширити:

Залишити коментар:

коментар