У Кіровограді виготовили інвестиційну карту корисних копалин області (ФОТО, ПРЕЗЕНТАЦІЯ)

Сьогодні, 12 травня, у конференц-залі Кіровоградської торгово-промислової палати презентували інвестиційну карту корисних копалин області.

На презентацію завітали голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, його заступник Андрій Коломійцев, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, очільники районних адміністрацій та голови комітетів облради.

Очільник області, зокрема, зазначив, що Кіровоградщина надзвичайно багата різноманітними корисними копалинами, але у цій галузі в області є величезний потенціал, який сьогодні ми не використовуємо.

“Це публічно-презентаційна робота, проведена для того, щоб громадськість, представники місцевого самоврядування та державних органів влади чітко розуміли, що є на Кіровоградщині, чим ми багаті”, – розповів про інвестиційну карту Сергій Кузьменко.

“Нам потрібно максимально використовувати потенціал надр нашої області. Знаючи його, ми зможемо ефективно залучати інвесторів, а відповідно, мати суттєві надходження до бюджетів територій”, – запевнив Олександр Чорноіваненко.

Саму інвестиційну карту корисних копалин Кіровоградщини представив очільник департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА Олександр Корнюша. Він докладно розповів про запаси надр нашої області, які вже використовуються, і які потенційно можуть бути розроблені. Ґрунтовна робота, проведена обласним департаментом інфраструктури та промисловості характеризує потенціал корисних копалин нашої області, у кожному районі окремо.

“На території області розміщенно близько 390 родовищ корисних копалин, з яких 303 враховані державним балансом України. Мінерально-сировинна база області на 16% складається з паливно-енергетичних корисних копалин, на 58% із сировини для виробництва будівельних матеріалів, 26% загальних запасів надр складають руди чорних, кольорових та рідкісних металів, а також запасів прісних і мінеральних вод. Надра Кіровоградщини характеризуються наявністю ряду унікальних складових, передусім, для розвитку енергетики. 83% загальних запасів урану України знаходяться на Кіровоградщині”, – розповів у вступному слові до презентації Олександр Корнюша.

Повну версію презентації інвестиційної карти корисних копалин Кіровоградщини дивіться нижче.

Після презентації присутні в залі приступили до обговорень. Депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, будівництва та використання природних ресурсів Юрій Кайдаш зазначив, що подібна робота була проведена вперше за багато років.

“Добре, що влада нарешті звернула увагу на надра нашої області”, – сказав він. Проте, за словами депутата обласної ради, не все так добре у цій галузі.

“Ми думаємо, що все, що знаходиться на території Кіровоградщини є власністю громади області. Проте, це не зовсім так. На жаль, єдиним органом, який видає ліцензію на розробку надр є “Укргеонадра”. Питання дозволів лише узгоджується з місцевими органами влади, і не більше. Величезні гроші, які платить отримувач ліцензії йдуть 100% у бюджет країни, місцевийбюджет не отримує ні копійки”, – обурився Юрій Кайдаш. За його словами, основною задачею обласної влади наразі є внесення змін в закони, щоб місцеві бюджети мали змогу отримувати прибуток зі своїх надр.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар