У Кіровограді 120 лікарів з усієї області обговорювали тему адекватного знеболення (ФОТО)

20 квітня у Кіровограді відбувся навчальний семінар «Обіг наркотичних речовин в закладах охорони здоров’я», організований Кіровоградським обласним відділенням «ВМ ЛЖВ». Захід зібрав лікарів з міста та області. Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією від прес-служби Кіровоградського осередку «Всеукраїнської мережі ЛЖВ».

Попередній моніторинг думки лікарів, проведений Кіровоградським осередком «ВМ ЛЖВ», виявив необхідність проведення додаткового навчання лікарів Кіровоградщини щодо роз’яснення юридичних аспектів знеболення наркотичними анальгетиками.

Лекторами семінару стали представники Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України Василь Мельничук, Державної служби України з контролю за наркотиками Ігор Стасюк та міжнародного фонду «Відродження» Олена Коваль.

За словами начальника управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради Оксани Макарук, тема знеболення паліативних пацієнтів дуже актуальна для наших лікарів. Це підтвердила і велика кількість присутніх на заході.

Україна займає 87-ме місце у світі за доступністю знеболення опіоїдними анальгетиками. Під час семінару медикам розповіли про останні зміни в законодавстві, які спрощують існуючу процедуру обігу наркотичних речовин в закладах охорони здоров’я.

«Такі навчання призначені для того, щоб лікарі були на 100 % впевнені в правильності своїх дій та могли уникнути завищених вимог до них контролюючих органів. Адже головне завдання лікаря – надання якісної медичної допомоги пацієнту та адекватного знеболення», −підсумувала лектор Олена Коваль.

Під час семінару лектори розповіли, як у Кіровограді лікар виписав рецепт на 120 таблеток морфіну. Цей рецепт став прецедентом того, що пацієнт отримав змогу вчасно отримувати знеболення і уникнути частого відвідування лікаря та аптеки. Аптека, яка відпускає опіоїдні анальгетики в Кіровоградській області лише одна. До речі, цей приклад наводився лекторами в кожній області під час проведення подібних семінарів.

Однак це поки що поодинокий випадок не лише на Кіровоградщині, а й в Україні, тому працювати є над чим.

Навчання лікарів дає змогу сформувати у них коректне ставлення до знеболення паліативних пацієнтів, набути впевненості у своїх діях та уникнути помилок, що у подальшому покращить ситуацію з адекватним знеболенням на Кіровоградщинію

Навчальний семінар проведений за сприяння управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради, департаменту охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації, за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар