Волонтерська кухня Кіровоградщини: що готують для наших захисників

zz.te.ua

Із перших днів повномасштабного вторгнення росії кожен українець узявся до роботи, яка б наблизила нашу перемогу. Тисячі українських господинь стали ліпити пиріжки та вареники для наших захисників на блокпостах, в загонах тероборони, поліцейських. Для кожної мами кожен воїн став сином, а це значить, що його треба нагодувати. Публікуємо уривки з розмов із тими, хто взяв на себе кулінарне волонтерство.

Вареники

За таким рецептом ліпить вареники для захисників і переселенців колектив Маловисківського ліцею ім. Г.М. Перебийноса:

1 яйце,1 ст.л.олії, дрібка солі, 3 стакани борошна, все гарно перемішати (яйце збити) + 1 стакан кип’ятку. Гарно вимішати, дати хвилин 10-15 щоб відпочило тісто і можна ліпити. Звісно, таке тісто у ліцеї роблять у значно більших об’ємах, адже готують не одну сотню вареників.

«Я нічого не жалію, аби була Перемога»

Тетяна Мазнюк, бібліотекарка із села Захарівки Світловодського району поділилася таким рецептом тіста на пиріжки:

«Це чисто мій рецепт, сама придумала: 50 грам мокрих дріжджів, літр води гарячуватої, але щоб дріжджі не спарилися. Потім я кидаю жменю солі і три жмені цукру. Чотири яїчка (але два яїчка кидаю із жовтком, а два – тільки білок, а жовток відділяю для змащування). Олійки наливаю туди, грамів 50. Оцту грамів 30. І борошна – скільки візьме.

Замісили, накрили його, воно один раз підійшло – ви його підбили, тоді ще раз і вже третій раз вироблюєте пиріжки. Кожен пиріжок я вимочую в олії. Начинка люба, у мене цей раз були яблучка нарізані з сахарьком. Трошки пиріжечки підійшли, змащуєте їх яїчком і в духовку на 40-45 хвилин. Я спекла 62 пиріжечка.

Цей раз ми всі принесли у клуб, хто пиріжки, хто печиво. Приїжджає машина і ми віддаємо продукти. Інші жінки теж понапікали. Я нічого не жалію… Було б у мене тісто, я б і хліба напекла, і булочок.. Мені головне, щоб був мир, перемога і спокій на нашій землі. За наших дітей і онуків переживаю…»

«Якщо дивитися по нашому тісту, то перемога вже близько»

Про тісто, з якого готують випічку у Піщанобрідському професійному аграрному ліцеї розповіла Оксана Доброва-Ліщенюк.

«На 6 літрів сироватки по 700 г смальцю і олії, 3 кг цукру, солі 50 грамів, ваніліну два пакетики, 700 г мокрих дріжджів. У нас холодно, неопалювальне приміщення, то дріжджів кладемо трошки більше. Ну, і борошна – скільки візьме. Оце з цього тіста виходить 360 штук пиріжечків  по 150 грамів.  Начинка – яблука, вишні, повидло. Що люди принесли, те й кладемо. Ви розумієте, ми робимо Божу справу. Ось ми тільки перемовидлися з дівчатами, що немає яєць – людина на порозі стоїть: «Я яйця приніс». Тільки скінчується печінка, принесли печінки. Говорили між собою, що немає вже начинки, принесла жінка два відра сиру.  Ми з дівчатами знаємо точно, що робимо Божу справу.  Веземо пиріжки на Кропивницький, для місцевої тероборони, для Новоукраїнської. Ми кожен день бажаємо Україні перемоги. Якщо дивиться по нашому тісту сьогодні, яке воно вдалося, то перемога вже близько».

Картопля в печі

В одному із сіл Благовіщенського району група молодих людей теж знайшла собі заняття на кухні – вони готують картоплю в печі.

«Через день ми ходимо чистити картоплю, це нас хоч якось рятує. Нас багато… Чистимо, миємо два рази. Ріжемо на четверо, якщо дуже велика картоплина, то на 8 частинок. Потім у великій мисці замішуємо сиру картоплю з зажаркою: цибуля і морква на соняшниковій олії; та додаємо часник подавлений для запаху. Сіль, перець, як кому смакує.

Все розкладають в казани, потім зверху лиємо шкварки топлені (з жиром) і все це добро заливаємо водою. І в піч до готовності. Готується приблизно 1,5 години в печі. Тоді приїжджають люди і пересипають з казанів у великі каструлі. І везуть далі…»

За 5 днів 1005 пиріжків

Про свою ініціативу – приготування волонтерських пиріжків для захисників – розповів режисер, ведучий, шоу-мен із Кропивницького Олександр Працков.

– Коли почали готувати “волонтерські” пиріжки?

– Із першого дня війни. Спочатку для військових у Канатовому, потім ще нас попросили для патрульних, потім почали відправляти на Харків. Зараз робимо для онко хворих діточок, для ТЕРОБОРОНИ, для ЗСУ – вже самі нам дзвонять і кажуть, що смачніших пиріжків не їли!

– Розкажіть рецепт?

– Все на око)). Робимо все свіже. О 7 ранку ставимо тісто і жаримо до 17;00 кожного дня по 200-250 штук. Це все робимо в маленькій кухні на одній сковороді! Для цього об‘єдналися всі млї друзі. Хтось допомагає готувати, інші везуть продукти, треті відвозять! Начинки по можливості міняємо: картопля зі смаженою цибулею та кропом, тушена капуста з томатом, хіт – біляші.

– Чому ви це робите?

–  Бо маю проблеми зі здоров‘ям великі, у хребті 6 гриж – нога дуже погано ходить. Допомогти зі зброєю в руках не маю можливості, а сидіти вдома не маю совісті!!”

Печиво «Для захисників» готують у Новоархангельську:

2 яйця
3/4 склянки цукру (склянка 250 мл)
2 столові ложки будь-якого жиру (олія, смалець)
100 г маргарину
0.5 стакана сметани/або кефіру
1 чайна ложка соди гашена оцтом
1 пакет ванільного цукру
3-3.5 стакана борошна

Яйця збити з цукром, ввести маргарин, жир, сметану, погасити соду, додати ванільний цукор. Всипаємо борошно, замішуємо круте тісто. Залишити на півгодини-годину в холоді. Розкачати пласт товщиною 1 см, розрізати на квадрати, кружечки. Викладати на деко, замазане олією. Випікати в розігрітій духовці (200-220 градусів) до рум’яного кольору 10-15 хв.

Патріотичні ПРЯНИКИ випікає Катерина Коропалова із селища Нового.

Усю смакоту акумулює команда Гончаренко Центр Кропивницький, щоб передавати гостинці за місцем призначення.

Ось рецепт:
190 г інвертного сиропу
200 г вершкового масла
Кориця, мускат, гвоздика, імбир, бадьян (усі спеції мелені)
250 г цукрової пудри
670 г борошна (у пропорції 50/50 пшеничне/житнє)
30 г какао
1 ч.л.соди

Сироп зі спеціями довести до кипіння в сотейнику, додати масло і залишити для розтанення. Яйця збити із цукровою пудрою до пишної маси. Обережно влити сироп до яєчної маси. Борошно просіяти, додати соду і все з”єднати.

Готуємо інвертний сироп:
350 г цукру
150 г води
1/4 ч.л. лимонної кислоти.
Цукор з водою довести до кипіння, додати лимонну кислоту і на мінімальному на вогні варити 45 хвилин.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар