Сьогодні йому виповнилося би 28: у кропивницькій школі вшанували пам’ять героя-спецпризначенця Тараса Карпи

Сьогодні, 17 лютого, відважному і вірному сину України Тарасу Карпі виповнилося б 28 років. Пам’ять нескореного воїна 3-го полку спецпризначення вшанували у кропивницькому НВО № 24, де навчалася вдова військового Марина.

Разом з Мариною на презентацію творчої роботи учениць 10-го класу Анасатсії Плотнікової та Вікторії Зубової “Врятувати від забуття”, присвяченої Тарасу Карпі, завітала рідна сестра та товариш військового.

P70217-082652

“Героєм цього проекту став юнак, який воював за мирне блакитне небо, за дитячий сміх і посмішки дівчат. За те, щоб ми могли проводити час у своїх затишних оселях, не чуючи пострілів великокаліберної зброї, щоб над рідною землею майорів наш жовто-блакитний прапор”, – звернулась Вікторія Зубова до присутніх в актовій залі школи.

P70217-081053

Учениця 10-го класу розповіла, що вже має великий досвід роботи над презентаціями, але робота над цією була найскладнішою – вона викликала найбільше емоцій та переживань.

“Наш з Настею проект має стати не лише увічненням пам’яті Тараса Карпи, а є певним зверненням до байдужих. Бо поки ми пам’ятаємо про тих, хто віддав свої життя, захищаючи незалежність, суверенність та територіальну цілісність України. Вони живі, вони серед нас”, – переконана Вікторія.

Під час перегляду творчої роботи Анастасії та Вікторії на юних обличчях присутніх в залі раз-по-раз виступали сльози. Школярів та рідних Тараса дуже розчулила творча біографічна робота про героя-спецпризначенця.

P70217-082402

Переглянувши фільм, школярі, в знак вшанування пам’яті усіх загиблих героїв, відправились покласти квіти до пам’ятних дошок випускникам 24-ї школи Ігорю Горовенку та Федору Романову. Обидва віддали свої життя у боях проти російсько-терористичних загарбників у серпні 2014 року.

P70217-082423

Учениця 8-го класу Ольга, яка теж переглядала презентацію, переконана, що такі заходи потрібні для формування свідомості молоді.

“Ми повинні завжди пам’ятати героїв, які віддали свої життя за нас. Нам в школі постійно розповідають про визволителів, які загинули за Україну”, – пересиливши сльози розповіла школярка.

Ольга цікавиться подіями в Україні, і, зокрема, бойовими діями на Донбасі. Дівчина переконана, що на сході нашої держави триває війна, а воюють проти наших захисників російські війська.

“Звичайно, там є багато людей, які хотіли від’єднатися від України під впливом пропаганди. Але Путін ввів туди свої війська і забрав у нас Луганськ, Донецьк і ще багато міст. Хочеться, щоб все це швидше закінчилося і ми повернули собі Донбас та Крим”.

Ініціаторами проекту “Врятувати від забуття” є самі діти. Надзвичайно важливу роль цього факту відзначила директор школи Ірина Самохвал.

“Сьогоднішній захід не залишив нікого байдужим. Діти самі дізналися про життєвий шлях героя, і розкажуть про нього своїм близьким”, – переконана педагог.

Директор також розповіла, що учні 24-ї школи з подібними презентаційними проектами планують приходити у гості до інших шкіл.

У НВО № 24 навчаються 13 дітей, батьки яких або зараз перебувают у зоні АТО, або повернултсь звідти. За словами Ірини Самохвал діти пишаются своїми батьками. А до Дня захисника вітчизни в школі підготували випуск газети зі світлинами батьків цих дітей.

За ініціативи керівництва школи, на фасаді будівлі навчального закладу встановили адресну табличку із портретом Тараса Карпи.

“Коли на честь Тараса Карпи перейменували вулицю, на якій розташована наша школа, ми без вказівок прийняли рішення і встановили адресний вказівник з його портретом”, – говорить керівник НВО.

Ірина Самохвал переконана, що у цьому напрямку потрібно проводити серйозну роботу, адже виховання патріотично налаштованих, свідомих українців є надзвичайно важливою справою, ключовою у намаганнях побудувати сильну і єдину державу.

карпа1Офіцер 3-го окремого полку спецпризначення Тарас Карпа народився 17 лютого 1989 року на Львівщині у селі Лужки Жовківського району.
Випускник 2010 року Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, спеціальність «бойове застосування та управління діями підрозділів військової розвідки та спеціального призначення». По закінченню навчання служив у 3-му полку спецпризначення у Кропивницькому, де і проживав разом із сім’єю.
Учасник Антитерористичної операції на сході України, командир групи спеціального призначення.

29 липня 2014 року отримав завдання врятувати пілотів збитого літака СУ-27 під Сніжним. Під час виконання бойового завдання група військових у складі 19 чоловік, серед яких був і Тарас, розташувалася поблизу селища Латишеве Шахтарського району Донецької області.

фото mil.gov.ua
фото mil.gov.ua

Місцевий мешканець, прихильник терористичної організації «ДНР», увійшовши в довіру до військовослужбовців, посилаючись на необхідність поїхати до своєї дружини, виїхав на власному автомобілі в напряму міста Сніжне Донецької області. Звідти чоловік вже повернувся у супроводі не менш нiж 4 одиниць важкої військової бронетанкової техніки разом з учасниками незаконно збройного формування терористичної організації «ДНР». В результаті нерівного бою 10 військовослужбовців ЗСУ загинуло, 5 потрапили у полон.

Зокрема, у тому бою загинули бійці кропивницького 3-го полку спецпризначення: старший солдат Сергій Гришин, старший солдат Лев Панков, капітан Тарас Карпа, старшина Олексій Глобенко, старшина Андрій Шершень, старший солдат Ярослав Шимчик, капітан Кирило Андреєнко, підполковник Сергій Лисенко та сержант Анатолій Бузуляк. Крім того, досі вважається зниклим безвісти солдат Роман Рикалов, який теж входив до складу розвідгрупи 3-го полку.

Протягом більш як року його доля була невідомою, рідні та близькі вважали, що він перебуває у полоні. Те, що Тарас Карпа загинув, вдалося встановити завдяки судмедексперту, який у 2014 році оглядав тіло, схоже на Тарасове. 5 серпня минулого року він зателефонував до дружини Тараса, надіслав їй фото і попросив уточнити чи це справді він. Так рідні впізнали і дізналися, що Тараса вже немає в живих. І лише пізніше, за допомогою експертизи ДНК, все це підтвердилося. Тому лише наприкінці 2015 року Тараса Карпу перепоховали з усіма військовими почестями.

У липні 2016 року на Донеччині військові затримали цього місцевого мешканця. Зрадником, через якого загинули українські військові виявився місцевий фермер Микола Бутрименко. Суд за його справою зараз триває у Запоріжжі.

27 червня 2015 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, Тараса Карпу відзначили орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Згідно рішення міської ради Кропивницького «Про перейменування вулиць, провулків та інших об’єктів топоніміки міста» від 23.02.2016 р. вулицю Тимірязєва у центрі міста перейменували на честь Тараса Карпи.

Читайте також:

Історія спецпризначенця-героя Тараса Карпи: завдання, яке стало для нього останнім, він не повинен був виконувати

У Запоріжжі судять поплічника терористів “ДНР”, через якого загинула група кропивницьких спецпризначенців

Поширити:

Залишити коментар:

коментар