Надія Савченко отримала премію за «міцність духу»

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Надія Савченко стала лауреаткою польської премії «Орел» Яна Карського з формулюванням за «міцність духу в боротьбі за людську гідність і честь», передає Польське радіо.
«Її викрали з території своєї країни, звинувачення були фальсифіковані. Її утримують в Росії, незважаючи на протести всього цивілізованого світу. Своєю позицією в російській в’язниці вона демонструє приклад людини, яку можна позбавити життя, але не можна зламати», – йдеться у повідомленні журі.

Колишній президент Польщі Алєксандр Кваснєвський, який входить до складу журі, вважає, що позиція Надії Савченко є «джерелом натхнення для усієї України та світу для збереження спільних європейських цінностей».

Додамо, що нагороду «Орел» заснував учасник Польської підпільної держави Ян Карський у 2000 році. Відзнаку вручають «полякам, котрі з гідністю дбають про Польщу» та громадянам інших держав, котрі «не є поляками, але підтримують Польщу».

Минулоріч вперше присудили нагороду посмертно – російському опозиціонерові Борису Нємцову. Лауреатами премії Яна Карського у різні роки стали Тадеуш Мазовєцький, Лєх Валенса, Адам Міхнік, Марек Едельман, Шимон Перес.

Нагадаємо, понад 270 визначних західних діячів виступили з відкритим листом до європейських лідерів із закликом звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар