Бойовики продовжують застосовувати важке озброєння та тримають на лінії зіткнення значні сили – РНБО

Вчорашній день в зоні АТО позначився інтенсифікацією бойових дій, повідомляє ІАЦ РНБО. За фактами, які оприлюднив сьогодні на брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, противник продовжує застосовувати важке озброєння та тримає на лінії зіткнення значні сили. Ворожі провокації щоденно фіксуються по всьому фронту.

Луганський напрямок

Східніше Станиці Луганської, поблизу прикордонного с. Сизе вчора відбулося короткотривале бойове зіткнення сил АТО з окупантами. У сусідньому с. Болотене зафіксовано мінометний обстріл та провокація із застосування стрілецької зброї з боку НЗФ. Вогонь вівся з протилежного боку Сіверського Донця.

В районі Бахмутської траси було зафіксовано 2 збройні провокації бойовиків (обидві – в темну пору доби). Це сталося поблизу с. Трьохізбенка та Оріхове.

На межі Луганської та Донецької областей противник кілька разів відкривав вогонь у бік українських позицій поблизу с. Троїцьке. Користуючись пересіченим ландшафтом, бойовики намагаються підійти ближче до позицій сил АТО, здійснюють серію пострілів, і відступають назад.

Донецький напрямок

На Світлодарській дузі та на північних околицях Горлівки обстановка неспокійна, але прогнозована. Вчора тут було зафіксовано до десяти ворожих провокацій із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. Окрім цього, у сел. Луганське зафіксовано обстріл з БМП.

Аналогічна обстановка – у сел. Новгородське, що на південно-західній околиці Горлівки, де вчора ворог двічі застосував гранатомети.

Найскладнішою залишається обстановка на західних околицях Донецька (ділянка фронту від Авдіївки до Марїнки). Бойовики, що займають сел. Спартак, територію аеропорту та сел. Старомихайлівка, висуваються невеликими групами до українських позицій та відкривають вогонь. Зазвичай такі перестрілки тривають до 1 години і проводяться в світлу пору доби.

У районі Красногорівки вчора відбувся обстріл зі 120-мм мінометів, а поблизу сел. Первоймаське – перестрілка за участю БМП. Підсумком кожного такого епізоду є відступ загонів ворога на свої позиції.

Маріупольський напрямок

Ворог порушив режим тиші поблизу Богданівки, Павлополя та Широкиного, застосовуючи при цьому стрілецьку зброю та гранатомети. В ряді випадків сили АТО були змушені відкривати вогонь у відповідь, внаслідок чого обстріли тривали лише кілька хвилин.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 8 – було поранено.

На тимчасово окупованій території Луганської області посилюється негативне ставлення місцевого населення до т.зв. влади «ЛНР» та окупаційних військ. Після прибуття до міста Красний Луч російських підрозділів фіксується значне збільшення кількості квартирних крадіжок. Відомі випадки примусового відбирання російськими військовослужбовцями автомобілів у місцевого населення.

Це в котрий раз доводить, що ніхто не збирається будувати ніякі народні республіки на окупованих територіях, оскільки мародерством та знущанням над місцевим населенням можуть займатися виключно бандити, які мають лише злочинні наміри.

Військові сапери ЗСУ продовжують розміновувати інфраструктуру на Сході

Зусилля саперів на Донецькому напрямку зосереджені на розмінування автошляхів та будівель. Лише у листопаді сапери виявили та знешкодили понад 540 вибухонебезпечних предметів, зокрема саморобних вибухових пристроїв, а також протитанкові та протипіхотні міни. Також проводиться робота з місцевими жителями, яких неодноразово попереджають про небезпеку контакту з боєприпасами.

Українські спецслужби успішно затримують бойовиків та їх поплічників

За вчора оперативники затримали одного бойовика та двох інформаторів ворога. Бойовик на прізвисько «Бєлаз» долучився до незаконних збройних формувань у травні 2014 року. Зі зброєю в руках він чергував на блокпостах бойовиків та перевіряв документи і особисті речі громадян. Зловмисника було затримано у селищі Неліпівка Дзержинського району Донецької області.

Водночас у Красноармійську СБУ затримала інформатора, який передавав бойовикам інформацію про шляхи пересування, кількість та оснащення українських військ. До протиправної діяльності він також залучив брата та свого сусіда. Ще одного інформатора знайшли у Мар’їнці – він був корегувальником артилерії бойовиків.

Затримані раніше бойовики отримують заслужене покарання

Харківський районний суд виніс вирок злочинцю, який намагався підірвати потяг з боєприпасами на залізничній колії «Київ-Харків». Наказ на підрив особисто віддав один з ватажків бандитів на той час – громадянин Росії Ігор Безлер на прізвисько «Бєс». Вироком суду бойовика засуджено до позбавлення волі на строк п’ять з половиною років.

Українські правоохоронці та військові знаходять чергові схованки зі зброєю

Зокрема, на території Луганської ТЕС у місті Щастя оперативна група військової контррозвідки виявили схрон з боєприпасами.

Зі схованки вилучено 125 мм танковий постріл, сім 120 мм та дванадцять 82 мм мінометних боєприпасів, вісім РПГ-22 «Нетто», сім ящиків з набоями калібром 5,45 мм і велика кількість набоїв калібру 7,62 мм.

1112131415

Ще дві схованки за зброєю знайшли співробітники СБУ та поліції

7 мінометних снарядів, протитанкову міну, бронебійний і осколково-фугасний патрони, півкілограма пороху, пістолет кустарного виробництва виявили у жителя села Солов’ївка Ясинуватського району Донецької області.

27212223242526

Ще одну схованку правоохоронці виявили у Херсонській області, звідки вилучили гранати Ф-1 та РГД-5 та велику кількість набоїв.

Днями на Вінничині відбувся польовий вихід протитанкового підрозділу та мінометної батареї Національної Гвардії України

Під час занять військовослужбовці удосконалили свої теоретичні знання зі стрільби та управління вогнем артилерії. Керівництво гвардійців відзначило добросовісність бійців у відпрацюванні вправ, та впевнено, що отриманий досвід знадобиться бійцям під час виконання можливих службово-бойових завдань в зоні АТО.

3531323334

Вже більше тижня триває патріотична акція по моральній підтримці дітей, які проживають на лінії розмежування

В рамках цієї акції, підтриманої Національною Гвардією України, школярі Київської, Полтавської, Дніпропетровської та Запорізької областей записали відеозвернення для дітей у прифронтовій зоні. Бійці Нацгвардії показують ці звернення дітлахам. Військові також привозять подарунки місцевим школярам – книги, спортивне приладдя, та проводять для них патріотичні заняття. Одним словом, роблять усе, аби зменшити тягар війни, який випав на долю наших молодих співгромадян.

414243444546

Поширити:

Залишити коментар:

коментар