Новий Трудовий кодекс: роботодавців каратимуть за затримку зарплати, але не за дискримінацію

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 5 листопада, Верховна Рада прийняла в першому читанні проект нового Трудового кодексу України. Відповідний законопроект №1658 підтримали 258 народних депутатів. У ньому пропонується визначити основні засади і механізми реалізації передбачених Конституцією України трудових прав і гарантій працівників, створити належні умови праці та забезпечити захист інтересів працівників і роботодавців в умовах ринкової економіки. 

Про це повідомля сайт Верховної Ради.

Норми проекту спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії та інших міжнародно-правових актів – Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці.

Зокрема, проект Кодексу доповнено положеннями щодо правонаступництва у трудових відносинах; призупинення трудових відносин; припинення трудових відносин з підстави настання надзвичайних обставин, що перешкоджають продовженню трудових правовідносин; умов праці; підсумованого обліку робочого часу; компенсаційної виплати (допомоги) на оздоровлення при наданні щорічної відпустки; права на репатріацію та гарантій і компенсацій працівникам у разі їх репатріації; окремою главою визначено норми стосовно професійної (службової) кар’єри, до яких віднесено питання стажування працівників, кадровий резерв, конкурсного відбір працівників; збільшення терміну щорічної відпустки до 28 днів тощо.

Водночас депутати відмовилися включати до Трудового кодексу поправку про неприпустимість дискримінацій. З позитивних моментів – встановлена ​​фінансова відповідальність роботодавця за несвоєчасну виплату заробітної плати працівникам.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар