Представляємо суперника: «Шахтар» (Донецьк)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Завтра, 23 жовтня, о 19:30 на стадіоні “Зірка”  у Кропивницькому в футбольному поєдинку зустрінуться “Зірка” та Донецький “Шахтар”. Отож, представляємо суперника.

Рік заснування: 1936.

Президент: Рінат Ахметов.

Головний тренер: Паулу Фонсека.

Веб-сайт: shakhtar.com.

E-mail: feedback@ shakhtar.com.

Адреса: м. Донецьк, вул. Артема, 86-А.

Тел./Факс: +380 62 388 88 83/+380 62 387 0104.

У 1936 році до участі в чемпіонаті СРСР з футболу були допущені 27 команд, які були поділені за силами на чотири групи: А, Б, В, Г. У групі «В» за рішенням Всесоюзного комітету фізкультури місце для участі в змаганнях було надано команді з міста Сталіно (колишня назва Донецька) під назвою «Стахановець». Перший матч (на першість УРСР) команда провела 12 травня 1936 року в Горлівці на стадіоні ім. Балицького проти одеського «Динамо» і поступилася з рахунком 2:3. Перший офіційний матч «Стахановець» провів у Казані проти ще одного «Динамо» і також поступився – 1:4.

Після війни, у липні 1946 року, товариство «Стахановець» було реформовано й одержало назву «Шахтар», під якою виступає й донині.

Уперше на п’єдестал пошани «Шахтар» піднявся у 1951 році, коли здобув бронзові медалі чемпіонату СРСР (клас «А»). У другій половині 50-х років у «гірників», як називають команду, змінилося шість тренерів. Результати, які демонстрували донеччани, вдалими назвати аж ніяк не можна. У 1960 році «Шахтар» очолив Олег Ошенков, тренерська діяльність якого протягом майже десяти років визначала життя «гірницького» колективу. Разом з ним донеччани у 1961 році здобули свій перший Кубок СРСР, а у 1962 році повторили свій успіх.

Відносно спокійні для команди шістдесяті роки завершилися відставкою Олега Ошенкова. У 1971 році команда вилетіла в першу лігу. Урятувати становище був покликаний у минулому гравець «Шахтаря» Олег Базилевич. Зі своїм завданням керманич упорався і команда повернулася в еліту.

Кінець сімдесятих – початок вісімдесятих років були для «Шахтаря» дуже успішними. До срібних медалей у 1975 та 1979 роках, бронзових – у 1978 році було додано дві перемоги у Кубку СРСР 1980 та 1983 років. Крім того, у 1984 році «Шахтар» зумів вибороти ще й звання найкращої команди СРСР, здолавши в матчі за Кубок сезону СРСР дніпропетровський «Дніпро». Срібло 1975 року дозволило «Шахтарю» в наступному році дебютувати в Єврокубках. Перший матч на європейській арені наші суперники провели 15 вересня 1976 року, коли у рамках Кубку УЄФА клуб приймав берлінське «Динамо» і переміг з рахунком 3:0. Зупинити донеччан у тому розіграші зміг лише туринський «Ювентус» в 1/8 фіналу.

Останній розіграш чемпіонату СРСР «Шахтар» завершив на 12-му місці з-поміж 16 команд. Перший же чемпіонат незалежної України донеччани завершили на четвертому місці. Перші медалі, а саме срібні, нашим суперникам приніс сезон 1993/94 років. А в 1995 та в 1997 роках «Шахтар» ставав володарем Кубку України.

11 жовтня 1996 року президентом ФК «Шахтар» став Рінат Ахметов, з ім’ям якого пов’язаний подальший успіх і процвітання команди. У 2000 році під керівництвом тренера Віктора Прокопенка «гірники» вперше пробилися до групового етапу Ліги чемпіонів, подолавши у кваліфікації празьку «Славію». У групі з римським «Лаціо», лондонським «Арсеналом» і празькою «Спартою» донеччани посіли третє місце. Сезон 2001/2002 років приніс «Шахтареві» першу перемогу в чемпіонаті України. До цього успіху команда прийшла з італійським наставником Невіо Скалою. Після нього наших суперників очолив Валерій Яремченко, згодом німець Бернд Шустер, а з травня 2004 року – Мірча Луческу.

За час, поки Мірча Луческу був біля керма команди, а це 12 років, «Шахтар» вісім разів ставав чемпіоном України, п’ять разів перемагав у Кубкові України, ще сім разів капітан донеччан здіймав над головою Суперкубок України. У 2011 році «гірники» дійшли до чвертьфіналу Ліги Чемпіонів, де поступилися за сумою двох матчів «Барселоні». Звісно, найголовнішим здобутим трофеєм «Шахтаря» за всю історію команди є Кубок УЄФА, який «гірники» виграли в 2009 році.

З початком воєнних дій на Донбасі, «Шахтар» залишив свою домівку і нині більшість своїх домашніх матчів проводить у Львові, але іноді обирає інші міста. Наприкінці минулого сезону Мірча Луческу та весь його тренерський штаб залишили команду. «Шахтар» очолив португальський фахівець Паулу Фонсека. У чемпіонаті України «гірники» впевнено лідирують, випереджаючи найближчих переслідувачів (київське «Динамо» та луганську «Зорю») на шість очок. На внутрішній арені донеччани лише двічі втратили очки, зігравши внічию з київським «Динамо» та в минулому турі з «Олімпіком». Обидва ці поєдинки завершились з рахунком 1:1. Ще влітку, команда не змогла пробитися до групового етапу Ліги чемпіонів, поступившись у третьому кваліфікаційному раунді швейцарському «Янг Бойзу». Але згодом, «Шахтар» здолав турецький «Істанбул Башакшехір» і пройшов до групової стадії Ліги Європи, де змагається з бельгійським «Гентом», португальською «Брагою» та турецьким «Коньяспором». А до Кропивницького гірники прибули в чудовому настрої, здолавши всього три дні тому у Львові «Гент» 5:0.

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ

Гранд вітчизняного футболу – донецький «Шахтар» – один з найбільш незручних суперників нашої команди. Наразі лише 15 офіційних ігор провели між собою суперники, з яких 13 в чемпіонаті і дві в кубку.

Вперше команди між собою перетнулися в чемпіонаті України 19 жовтня 1995 року, коли клуби були на різних полюсах турнірної таблиці. Що цікаво, вгорі тоді була «Зірка НІБАС», яка всього на 4 очки відставала від лідируючої трійки, а донецькі футболісти займали 16 рядок в турнірній таблиці. Кіровоградські футболісти мали перевагу, але поступилися 0:1.

Надалі перевага «Шахтаря» в очних поєдинках лише зростала. В 13 іграх у вищій лізі – 11 перемог «Шахтаря» і по одній нічиїй та перемозі «Зірки», різниця м’ячів – 10-29=-19. Цікаво, що єдину перемогу наші футболісти здобули над «Шахтарем» в Донецьку 17 квітня 1999 року. В тому поєдинку «Зірка» програвала 0:1, але не тільки зрівняла рахунок, а на останніх хвилинах завдяки швидкій контратаці вирвала перемогу. Ця поразка «Шахтаря» стала багато в чому вирішальною в розподілі медалей чемпіонату. Кияни та донеччани мали однакову кількість очок, хоча динамівці мали гру в запасі. Але після цієї гри гірники почали збавляти оберти і втратили золото чемпіонату.

В Кубку України команди перетиналися двічі. І якщо в 1996 році «Зірка» поступилася 0:1, то матч чвертьфіналу 2000 року запам’ятається любителям футболу надовго. Срібний призер тогорічної першості «Шахтар» поступився по пенальті 5:6 в Кіровограді «Зірці», яка в тому сезоні в чемпіонаті не здобула жодної перемоги.

За матеріалами сайту ФК “Зірка”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар