Сьогодні “Зірка” зіграє свій останній матч сезону: представляємо суперника

Сьогодні, 1 червня, у рамках 30-го туру Чемпіонату України з футболу серед команд Першої ліги, кіровоградська “Зірка” на домашньому полі приймає “Гірник” з Кривого Рогу.

Ця зустріч є фінальною грою “Зірки” у сезоні 2015-2016 рр. Матч розпочнеться о 18.00.

Нагадаємо, кіровоградська “Зірка” за чотири тури до закінчення Чемпіонату України серед команд першої ліги достроково оформила чемпіонство, і наступного сезону гратиме у вищому дивізіоні.

Напередодні останньої гри “Зірки” у першій лізі знайомимо вболівальників кіровоградської команди з майбутніми суперниками.

Перше відоме згадування про футбольний колектив рудника імені Карла Лібкнехта в криворізькій окружній газеті «Красный горняк» датується 1925 роком. Саме цей рік став дебютним для організованого футболу Криворіжжя. Відбувся перший розіграш чемпіонату Криворізького округу з футболу. В ньому гірники з «Карла Лібкнехта» зуміли дістатися фіналу, де поступилися сильній команді з Долинської – 0:2. І саме 1925-й рік вважається роком заснування команди «Гірник» (ПАТ КЗРК) Кривий Ріг.

Довгий час футбольний колектив рудника імені Карла Лібкнехта виступав виключно в регіональних змаганнях: в міських турнірах – чемпіонаті та Кубку міста, інколи – в чемпіонатах області. І лише одного разу команда брала участь в першості України серед команд колективів фізичної культури.

Нове життя у «карлолібкнехтовців» розпочалося 1998 року, коли на руднику була організована «Команда шахти «Родіна». Ініціатором створення сильної команди став її «хрещений батько» – директор шахти «Родіна», палкий прихильник футболу – Федір Іванович Караманіц, нинішній голова правління ПАТ «КЗРК». Саме завдяки його зусиллям аматорський колектив невдовзі став відомий далеко за межами Кривого Рогу.

Першим успіхом команди треба вважати «золотий дубль» 1999 року, коли «Шахта «Родіна» стала чемпіоном та володарем кубка міста, вийшла переможцем першості України серед підприємств концерну «Укррудпром», а також дісталася фіналу Кубка області. Два роки поспіль (2001, 2002 рр.) «Родіна» виборювала звання кращої команди Дніпропетровської області, була володарем Кубка ДАК «Укррудпром», а у 2002, 2003 рр. перемагала у міжнародному турнірі «Кубок країн СНД» серед підприємств гірничодобувної промисловості колишнього СРСР.

2003 року команда отримала свою нинішню назву, коли Федір Караманіц очолив КЗРК – Криворізький залізорудний комбінат, до складу якого, крім рудника імені Карла Лібкнехта увійшли колишні рудоуправління імені Леніна та Рози Люксембург. А вже у липні 2004-го «Гірник» набув статусу професійного клубу.

З 2004 року «Гірник» Кривий Ріг – незмінний учасник чемпіонату України серед команд другої ліги. Головною рисою виступів «Гірника» у друголіговому турнірі була стабільність. Команда грала без зривів, і хоч і не претендувала на чільні місця у лізі, але й у аутсайдерах не ходила. Найгіршим був результат у сезоні 2007/2008 рр., коли гірники фінішували аж 14-ми у групі «Б» (серед 18 команд). Останні п’ять сезонів «Гірник» незмінно фінішував у десятці кращих. Серйозний успіх прийшов позаминулого року, коли колектив у довгій і виснажливій боротьбі зайняв четверте місце з 19 колективів. Саме ця сходинка і дозволила команді підвищитися у класі.

Минулого, дебютного для «Гірника» чемпіонату, команда лише останнього туру зуміла «заскочити» на 9-у сходинку, практично весь чемпіонат шукаючи свою гру. І якщо інші дебютанти ліги боролися за призові місця, то підопічні Геннадія Приходька перебували у другому десятку команд. Дуже цікава деталь, яка багато в чому характеризує команду минулого сезону: на виїзді колектив виступав набагато краще (17 очок вдома і 25 на виїзді). Цього року баланс дещо змінився, але саме ігри вдома не дозволили «Гірнику» боротися за срібні медалі першості: останні 3 матчі в Кривому Розі команда і не вигравала, і навіть не забивала (дві нічиї 0:0 і болюча поразка 0:3 від «Нафтовика-Укрнафта»).

Але те, що вже наступного сезону «Гірник» серйозно буде боротися за підвищення в класі, не викликає сумнівів ні у вболівальників, ні у футбольних спеціалістів. Клуб має головний плюс – стабільність, яка мусить дати результат.

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ

Сьогоднішній матч з «Гірником» стане восьмим в історії протистоянь команд. І поки що зафіксовано рівність показників – по 2 перемоги та 3 нічиї. Щоправда, різниця м’ячів на користь криворізьких футболістів 13-14=-1. І пов’язане це перш за все з тим, що в сезоні 2004/05 років кіровоградці двічі поступилися «Гірнику» з великим рахунком – 1:5 та 1:4. Щоправда, в 2009 році була зафіксована одна з найбільших перемог кіровоградців, тепер вже над «Гірником» – 6:1.

Треба також додати те, що «Зірка» з «Гірником» – постійні спаринг-партнери в товариських іграх. Лише цього сезону команди між собою провели 3 товариських матчі: двічі перемогла «Зірка» (4:2, 2:0) та одного разу «Гірник» (2:1).

 

за матеріалами прес-служби ФК “Зірка”
Поширити:

Залишити коментар:

коментар