Докладно про завтрашнього суперника кіровоградскої “Зірки”

Напередодні першого офіційного матчу кіровоградської “Зірки”, після весняного міжсезоння, прес-служба клубу, вже традиційно, представляє вболівальникам суперника нашої команди. Цього разу кіровоградці зустрінуться з ПФК «Суми».

Отже, хто завтра, 26 березня, протистоятиме гравцям “Зірки”?

ПФК «Суми»

Рік заснування: 1982.

Кольори клубу: біло-сині.

12 січня 1982 року при лісгоспі селища Краснопілля створено футбольний клуб із назвою «Явір». Команда почала виступати в обласному чемпіонаті і через 2 роки стала чемпіоном області, а в наступному році завоювала обласний кубок. Завдяки тому, що футболісти з Краснопілля увійшли до трійки переможців однієї з груп аматорського чемпіонату 1991 року, команда отримала право взяти участь у першій національній першості серед професіоналів, спочатку в перехідній лізі, а потім у другій. В сезоні 1994/95 рр. «Явір» здобув перше місце в своїй зоні і підвищився у класі. В сезоні 1995/96 рр. «Явір» стартував у першій лізі і на наступні 4 сезони став її міцним середняком.

Після того, як головна команда області сумський «Фрунзенець» на деякий час припинив існування, обласне керівництво вирішило відродити в Сумах футбол. З цією метою у 1998 році «Явір» був переведений в обласний центр і перейменувався в «Явір-Суми». В такому вигляді клуб проіснував недовго і зник з футбольної мапи України в 1999 році.

Свій новий футбольний похід у Краснопіллі вдруге розпочали з чемпіонату області та аматорського чемпіонату України. Команда два сезони провела в аматорському чемпіонаті і в сезоні 2002/03 рр. заявилася у другу лігу. «Явір» став середняком другої ліги, що було межею команди при тому фінансуванні. Періодично почали з’являтися чутки то про розформування, то про те, що в Сумах знову сумують за великим футболом і не проти мати «свою» команду.

І ось з 9-го туру сезону 2008/09 рр. «Явір» вдруге переїхав до Сум. 3 вересня 2008 року був офіційно зареєстрований новий футбольний клуб – «Суми». Перший сезон з новою назвою колектив закінчив на 17-ій сходинці з 18 команд. А вже в сезоні 2010/11 рр. сумська команда могла підвищитися в класі, але у вирішальному матчі плей-офф за вихід у першу лігу програла «Енергетику» з Бурштина.

У сезоні 2011/12 рр. футболісти з Сум виграли змагання в групі та стали переможцем стикового матчу за звання чемпіона другої ліги. В дебютному для себе чемпіонаті в першій лізі команда повторила досягнення «Явору-Суми» (сезон 1999/2000 рр.) та сумського «Спартака» (сезон 2003/2004 рр.), посівши 9-місце в турнірній таблиці.

В сезоні 2013/14 років наші гості стартували ще вдаліше, практично все перше коло перебуваючи в п’ятірці кращих команд першої ліги. Але команда невдало провела останні сім матчів осінньої частини, не здобувши жодної перемоги. Під час зимової перерви сезону сумську команду залишили декілька провідних гравців, тож весною колектив почав втрачати позиції. В підсумку команда опинилася аж на 11-ій сходинці. А ось минулого року сумчани практично до останнього вели боротьбу за місце у п’ятірці. І лише невдалі ігри в травні, коли команда не зуміла переграти вдома «Динамо-2» та «Гірник-Спорт», а на виїзді поступилася «Зірці» і, що несподівано, «Буковині», відкинула ПФК «Суми» на 8-у сходинку.

Нинішній чемпіонат – один з найневдаліших для сумчан. Команда зараз перебуває на 14-ій сходинці. Колектив пройшов серйозне омолодження за останні роки, і найстаршим в заявці зараз є Олександр Лебеденко, якому всього 26 років. Більшість же футболістів – гравці 1993-95 років народження, які будуть прагнути довести свою здатність боротися в першій лізі з найкращими командами.

 

Взаємовідносини

Між собою нинішні суперники провели 11 матчів в офіційних турнірах, 9 з яких в чемпіонатах і 2 в Кубках України.

В кубкових матчах історія почалася 2008 року, коли завдяки єдиному м’ячу Андрія Шибка «Зірка» святкувала мінімальну перемогу, а в 2011 році сумчани в серії післяматчевих пенальті взяли реванш.

В чемпіонатах команди вперше зустрілися в групі «Б» другої ліги в сезоні 2008/09 років, і тоді «Зірка» та «Суми» святкували мінімальні домашні перемоги. В першому колі сезону 2012/13 року сильнішою була кіровоградська команда – 4:0. А ось в Сумах господарі з рахунком 1:0 взяли реванш.

В позаминулому ж сезоні ПФК «Суми» стали однією з двох команд, які зуміли «Зірку» перемогти двічі в чемпіонаті. Минулого чемпіонату команди обмінялися перемогами по 1:0. А вже цього чемпіонату завдяки влучному удару Григорія Баранця «Зірка» нарешті перемогла і в Сумах, перервавши серію з поразок на полі суперника. «Зірка» в тому поєдинку виступала в такому складі: Поштаренко, Каваців, Мостовий, Лупашко, Щедрий (Фатєєв, 74), Допілка (к/к), Бацула, Баранець Б. (Загальський, 66), Баранець Г. (Кучеренко, 82), Ковальов, Локтіонов.

Всього в 11 матчах було зафіксовано п’ять перемог «Зірки», одна нічия та п’ять перемог сумчан, різниця забитих та пропущених м’ячів на користь кіровоградців – 10-8=+2. Кращими бомбардирами протистояння є Євгеній Сайко (ПФК «Суми»), Ігор Мельник (ПФК «Суми») та Ярослав Галенко («Зірка»), на рахунку яких по два забитих м’ячі.

Цікаві факти

Двічі «Зірка» проводила ігри національних чемпіонатів України 26 березня. В 1994 році команда зіграла в Севастополі з місцевою «Чайкою» внічию 0:0, а в 2011 році перемогла вдома ФК «Львів» 3:0. Ще двічі кіровоградці проводили матчі в чемпіонатах СРСР. Обидва матчі (в 1987 році з «Океаном» Керч в Кіровограді і в 1988 році з «Кристалом» Херсон в гостях) завершилися нульовою нічиєю.

Старт 26 березня – далеко не найбільш ранній старт в офіційних змаганнях. Рекордом залишається поєдинок 1996 року проти одеського «Чорноморця» в 1/8 фіналу Кубка України, який відбувся 3 березня.

Одним з помічників головного тренера сумчан є Богдан Єсип. Богдан за свою кар’єру в професійних турнірах в Україні провів більше 520 зустрічей і забив понад 130 м’ячів. Приємно, що в цьому переліку є ще й 25 ігор у складі кіровоградської «Зірки» (сезони 1998/99 – 1999/00 рр.).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар