“Зірка” як приклад клубного будівництва

Серед клубів Професіональної футбольної ліги чимало є власниками дуже непоганої інфраструктури – навіть за найвищими мірками. А особливо відрадно, що навіть у наші непрості часи знаходяться клуби, які розвивають свої стадіони, бази, тренувальні поля. В рамках 20-річчя ПФЛ України, святкування якого заплановано на травень ц.р., продовжуємо розповідати про тих, хто досяг успіху в цьому плані і може бути взірцем навіть для клубів УПЛ.

Сьогодні поведемо мову про кіровоградську «Зірку» – одного з найдавніших клубів ПФЛ, котрий є лідером першої ліги й так званим «зимовим чемпіоном» (посів перше місце перед зимовим антрактом).

Масштабний проект

Ще не так давно далеко не все було в порядку з інфраструктурою кіровоградського клубу. На газон центрального міського стадіону жалілися не лише гості, а й гравці команди-господаря, а тренувального високоякісного поля у клубу не було. Належало також удосконалити умови для проживання команди, поліпшити навчально-тренувальні можливості й звести майданчик зі штучним покриттям. Словом, роботи було дуже багато. І не всім вірилося, що у найближчі роки зміниться щось в обласному центрі над Інгулом.

Утім, все змінилося восени 2013 року. Максим Березкін, президент ФК «Зірка», поставив амбітне завдання – у швидкі терміни реконструювати стадіон, перетворивши його на сучасний спорткомплекс. Промислова група компаній «Креатив» вклала у реконструкцію 50 млн. грн. Закипіла робота. Презентували масштабний проект оновленої арени, намічено план робіт. 21 жовтня 2013 року було закладено пам’ятну капсулу, яка ознаменувала початок реконструкції.

До реконструкції

Два принципи

Від самого початку за основу взято два принципи. По-перше, стадіон має відповідати вимогам Прем’єр-ліги України. По-друге, він повинен зберегти свою мультифункціональність. У часи, коли стало модно зводити арени суто футбольні, у Кіровограді вирішили створити належні умови для різних видів спорту. Збережено бігові доріжки, комплекс «снарядів» для легкої атлетики (щоб мати можливість приймати не лише всеукраїнські, а й міжнародні змагання). Всі роботи було намічено завершити до початку літа наступного року.

Першим важливим завданням для будівничих було підготувати якісне ігрове поле. І це було найскладніше завдання, адже всі, причетні до футболу, знають, як важко виплекати якісний газон. Нове поле отримало удосконалену систему дренажу, підігрів футбольного поля, а також якісне трав’яне покриття. Що дуже важливо для професіональних футболістів, на верхньому полі спорткомплексу було облаштовано й високоякісне тренувальне поле зі штучним покриттям, яке дозволило тренуватися в будь-яку погоду.

Найкращі враження

Реконструкція торкнулася багато чого. Нове сучасне табло, яскраве освітлення на 1400 люкс, адмінприміщення, конференц-зал… Поки «Зірка» приймала суперників в Головківці Олександрійського району, на її стадіоні велися величезні роботи.

Час для такої масштабної реконструкції, як здавалося зі сторони, був вибраний далеко не оптимальний – фінансова й політична криза в нашій країні, а затим і бойові дії на сході зупинили багато амбітних проектів. Але не у цьому випадку. Стадіон «Зірка» після оновлення був введений в експлуатацію і вже скоро прийняв великі змагання. Всеукраїнський легкоатлетичний чемпіонат, перша ліга, Кубок України – усі ці турніри організовувалися на високому рівні й вразили навіть досвідчених учасників, котрі бачили й найкращі світові спортивні заходи. Лише чого вартує легкоатлетичне ядро, яке отримало сертифікат на проведення практично всіх видів міжнародних змагань.

Після реконструкції

Плани “Зірки”

А 23 серпня 2014 року 12890 глядачів стали свідками матчу Кубка України між «Зіркою» та київським «Динамо». Зірки команди Сергія РеброваГусєв і Кравець, Ленс і Беланда, Рибалка і Драґович ступили на кіровоградський газон. Досвідчений гранд вітчизняного футболу взяв своє – «Зірка» поступилася з рахунком 1:3. Але цей матч надовго запам’ятався місцевим любителям футболу, а перемоги киян в чемпіонаті й кубку того сезону підтвердили, що справді славний суперник побував у скромному обласному центрі.

Нині багатофункціональний спортивний комплекс «Зірка» вміщує 13 305 глядачів. Тут можна проводити не лише футбольні змагання, а й легкоатлетичні – біг, стрибки з жердиною, стрибки у висоту, метання списа, молота та ядра… Ця арена готова приймати найкращі клуби країни, як готується до цього й команда «Зірка», перед якою поставлені максимальні завдання у першоліговому чемпіонаті. Тому приємно відзначити той прогрес у клубному будівництві, якого було досягнуто. Звичайно, у кіровоградців ще багато планів і зупинятися вони не збираються. І це дуже важливо, що клуб замислюється не лише про вихід у найвищу лігу, а про справжнє підвищення в класі.

Прес-служба ПФЛ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар