Сьогодні кропивницька “Зірка” гратиме проти кам’янської “Сталі”: представляємо суперника

Сьогодні, 26 серпня, о 17:00 у рамках сьомого туру чемпіонату УПЛ, кропивницька «Зірка» на виїзді протистоятиме кам’янській «Сталі».

Прес-служба ФК “Зірка” знайомить із сьогоднішнім суперником:

Із футболом у Кам’янському познайомилися понад 100 років тому. Уже в 1913 році існувала Кам’янська футбольна ліга, основу команд якої складали службовці Дніпровського металургійного заводу та гімназисти. Перша світова війна призвела до того, що футбольне життя в місті призупинилося. Хоча вже на початку 20-х років відбувалися періодичні спроби відновити команду, але лише з відродженням металургійного заводу з’явилася можливість розвитку спорту. Документально підтверджено, що вже в 1926 році існувала команда «Металіст», яка регулярно проводила зустрічі.

Із 1935 року колектив бере участь у першості України (в перших двох із них – під прапором збірної міста), а в 1936 та 1938 роках – у Кубку СРСР. У 1938 році «Сталь» стала другим призером республіканського чемпіонату, тобто практично восьмою командою України серед тих, які брали участь в сезоні. Цей успіх довго залишався найвищим досягненням кам’янського футболу.

У 1945 році збірна Дніпропетровської області, практично повністю укомплектована кам’янцями, виграла Спартакіаду УРСР. У 1949 році «Металург» знову став другим у республіканській першості. З 1953 по 1970 рік на перші ролі в міському футболі вийшов «Хімік» (потім «Дніпровець» та СК «Прометей»), який і представляв Дніпродзержинськ (колишня назва Кам’янського) на республіканській та всесоюзній аренах.

У 1976 році було прийнято рішення відновити футбольні традиції Дзержинки. І вже в 1978 році «Металург» переміг в чемпіонаті УРСР серед команд КФК. 7 сезонів у другій всесоюзній лізі не принесли особливих успіхів команді, кращим досягненням якої було 12-те місце.

На 1988 і 1992 (весна) роки припадають й останні перемоги дзержинців у першості області. Команда заводу практично припинила своє існування, і честь заводу захищали команди окремих цехів. Збірна комбінату була знову створена лише в 1998 році, і їй повернули початкову назву – «Сталь».

Керівництво звернуло уваги на проблеми команди, і відразу з’явилися результати. Після успіхів у чемпіонаті області, «Сталь» дебютувала в аматорській першості України, а вже 2001 року дніпродзержинці повернулися на професійну арену. І якщо перші два сезони колектив перебував у середині турнірної таблиці, то в змаганнях 2003/04 років «Сталь» виборола путівку до першої ліги. Дніпродзержинці три сезони займали 8-9 місця в турнірній таблиці, а в сезоні 2006/07 років ще й дійшли до чвертьфіналу Кубку України.

Наступного сезону колектив вибув до другої ліги, де регулярно демонстрував стабільно високі результати (окрім сезону 2012/13 років). А в сезоні 2013/14 років «Сталь» здобула срібні медалі чемпіонату України серед команд другої ліги, і разом з ними отримала путівку до першої ліги. Варто зауважити, що чемпіонством «Сталь» поступилася лише в останньому турі, все друге коло очолюючи турнірну таблицю.

У сезоні 2014/15 років, у перший же свій рік після підвищення в класі, «Сталь» здобула срібні медалі першої ліги та ввійшла до еліти українського футболу. Позаминулого сезону команда дебютувала в Прем’єр-лізі. Дебютний сезон можна назвати досить-таки вдалим. Адже кам’янці не лише закріпилися в УПЛ, а й посіли досить високе, як для новачка, восьме місце.

Щоправда, по ходу того сезону зі своєї посади був звільнений головний тренер команди Володимир Мазяр, а на його місце прийшов голландський спеціаліст Ерік ван дер Мер. Та й він пропрацював з командою нетривалий період. Тренерські перестановки продовжувались у «Сталі» й надалі. На місце Еріка ван дер Мера прийшов Якоб Галл, а згодом і його замінив Леонід Кучук. Минулий сезон команда закінчила на восьмому місці.

Та перед початком нинішнього сезону наставник у команді знову змінився. Нині «Сталь» очолює вірменин Єгіше Мелікян. Склад команди зазнав великих змін і тепер в основному складається з молодих виконавців, котрі в минулому сезоні грали за U-21. Нинішній чемпіонат кам’янці розпочали дійсно сенсаційно. Спочатку вони обіграли «Зорю» і «Чорноморець» – двічі по 1:0. Але потім були поразки від «Шахтаря» – 1:2, від «Карпат» – 1:3, від «Ворскли» – 0:1 та від «Динамо» – 1:4. Тож, нині з активом у шість очок «сталевари» йдуть на сьомій позиції в турнірній таблиці.

ФК “Сталь”

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ

Перша гра між тоді ще кіровоградськими та дніпродзержинськими спортсменами відбулася ще в 1962 році, коли кіровоградське «Динамо» поступилося в матчі серед команд класу «Б» «Дніпровцю» 0:1. Із «Дніпровцем» кіровоградці провели всього дві гри, в яких раз зіграли внічию, і раз поступилися з загальною різницею м’ячів 1-2=-1.

У другій лізі дніпродзержинський «Металург» був одним із найзручніших суперників для кіровоградців, про що свідчать показники особистих ігор: 7 перемог «Зірки», 5 нічиїх і всього дві поразки. Різниця м’ячів теж відповідна – 18-11=+7.

А от ігор зі «Сталлю» наша команда провела дев’ять. 24 жовтня 2008 року «Зірка» поступилася в Дніпродзержинську 0:1, а в поєдинку 7 червня 2009 року кропивничани перемогли гостей 2:1, і практично здобули першу сходинку в другій лізі. Тієї ж осені в Кубку України «Зірка» знову поступилася, і знову 0:1. У матчі першого кола першої ліги сезону 2014/15 років була чергова поразка – на цей раз із рахунком 1:2 (Андрій Бацула забив у «Зірки», Максим Каленчук та Станіслав Куліш у «Сталі»). У другому колі була зафіксована нічия (за «Сталь» забив Антон Котляр з пенальті, у складі ж «Зірки» відзначився Олексій Чичиков). Поєдинок першого кола минулого чемпіонату між кам’янцями та кропивничанами завершився нульовою нічиєю, другого – перемогою «сталерів» – 3:0. У другому етапі кам’янці двічі перемогли по 1:0. Тож якщо рахувати ігри зі «Сталлю» в національних турнірах, перевага на боці «Сталі» – шість перемог проти однієї у кропивничан при двох нічиїх. Різниця м’ячів – 4-11=-7.

матч “Зірка” – “Сталь” у Кропивницькому, 25.09.2016
Поширити:

Залишити коментар:

коментар