Кіровоградцям покажуть роботи видатного художника архітектури (АНОНС)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

21 березня 2016р. в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна в рамках заходів про відзначення в області 150-річчя від дня народження видатного земляка, архітектора Якова Паученка відбувається презентація тематичної виставки та каталогу «Художник архітектури Яків Паученко».

Тематична виставка є унікальною, на ній експонуються оригінальні документи та фотознімки з архіву Я.В.Паученка, які довгий час зберігалися у вдови художника Н.Г.Осмьоркіної у Москві (РФ), та копійні матеріали з фондів Державного архіву Кіровоградської області, Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки  ім. Д.П.Чижевського,  Російського Державного архіву літератури та мистецтв, а також авторські фото члена Національної Спілки журналістів України та Національної Спілки фотохудожників України І.М.Демчука з експозиції виставки «Зупинись і замилуйся», присвяченої 145-річчю з дня народження Я.В.Паученка, презентованої у 2011 році в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна.

Архітектурні проекти, родинні фотознімки, численні документальні матеріали розповідають про життєвий шлях Якова Васильовича Паученка, сповнений невтомною творчістю і плідною архітектурною діяльністю.

Яків Васильович Паученко (21 березня 1866р. – 29 жовтня 1914р.) – один з тих зодчих, якому судилося творити архітектурний ансамбль історичного центру сучасного Кіровограда (Єлисаветграда). За його проектами зведено чимало споруд, які нині є пам’ятками архітектури та містобудування – архітектурний комплекс лікарні Червоного Хреста Святої Анни (пологовий будинок № 2 ім. Св. Анни, вул. Ганни Дмитрян (Щорса),1), лікувальні Гольденберга (міська лікарня № 3, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 45), Вайсенберга (управління охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації, вул. Чміленка, 74), Мейтуса (музична школа № 1 ім. Г.Г.Нейгауза, вул. Чміленка, 65), приміщення Відділення Міжнародного кредитного банку (ресторан «Primo Violino» вул. Дворцова, 17), прибуткові будинки Гостиного двору (управління СБУ в Кіровоградській обл., вул. Дворцова, 9) та театру «Ілюзія» (Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю школа мистецтв вул. Дворцова, 7) та Свято-Вознесенський собор у місті Бобринці Кіровоградської області.

У 2016 році за ініціативою художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна та Кіровоградської обласної організації Національної Спілки архітекторів України згідно  з розпорядженням Кіровоградського міського голови від 19 лютого 2016 року №24 «Про перейменування вулиць, провулків та інших об’єктів топоніміки міста» вулиця Леніна  і Дворцова (від Великої Перспективної і до кінця) названа іменем Архітектора Паученка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар