Обласна філармонія відкрила 71-й концертний сезон

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Бажаєш жити в культурній державі? – Почни з себе: завітай на концерт, відчуй піднесену атмосферу, стань учасником таємничого дійства під назвою «А музика звучить…». Натовп перед входом? Немає квитків? – Не дивуйся, адже ти – не один! І це – добре! Це – вселяє надію! 

23 грудня в Кіровоградській обласній філармонії відбувся урочистий концерт в рамках відкриття 71-го концертного сезону. До речі, це другий концерт, тому що всі бажаючі не могли придбати квитки на перший концерт. Цікаво, що ця культурна подія співпала з завершенням року – періодом звітів. Ведучі зі сцени розповідали про творчі досягнення колективу, для якого минулий рік видався дуже плідним: понад 400 концертів, значне оновлення репертуару, перемоги артистів на вітчизняних та міжнародних конкурсах-фестивалях.

У святковій програмі взяли участь солісти та творчі колективи закладу: камерний оркестр «Концертіно», «Єлисавет – ретро» та «Зоряни». Кіровоградська публіка, що вщерть заповнила залу, не приховувала своїх симпатій до виступаючих: гарячі оплески, крики «браво!», навіть приспівування разом з вокалістами, ну і традиційне небажання розходитися.

Цікава різноманітна програма чудово відповідала моменту: легка класична музика, естрадно-джазові композиції, фантазії на народні теми.

Читайте також: А музика звучала. У Кіровоградській обласній філармонії відбувся гала-концерт (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Концерт розпочався виступом камерного оркестру «Концертіно» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Наталії Хилобокової. Під звуки ліричного вальсу П.Чайковського слухачі поринули в затишну атмосферу домашнього зимнього вечора, в яку органічно вписались й наступні вокальні твори в оркестровому супроводі: вишукана Серенада Ж.Бізе (соліст – Владислав Кашпуренко), експресивна «Зимняя ночь» М.Носкова (соліст – Сергій Дьомін), пристрасна «О, Марітанна» Г.Свиридова (соліст – Олександр Безай).

Різким дисонансом до попередніх творів залунала пісня «Ти – солдат України» у виконанні Владислава Бураги. В залу раптом увірвалось сьогодення. Війна… Кадри бойової хроніки на екрані – вікно в світ реальності.

– «Герої не вмирають!» Публіка аплодувала стоячи.

До речі, за минулий сезон творчий колектив Кіровоградської обласної філармонії дав понад 20 благодійних концертів. На користь воїнів АТО було зібрано більше 100 тисяч гривень. Дійсно, під час доленосних історичних подій мистецтво не має право на байдужість!

Життя знову восторжествувало, коли на сцені з’явився квінтет «Єлисавет – ретро», репертуар якого складають народні та сучасні твори. Він представив інструментальні композиції «Карнавал» і «Доміно» в аранжуванні баяніста Андрія Жука та керівника колективу Валерія Федчишина. Злагоджений ансамбль, запальні ритми, віртуозні соло… Публіка – в захваті! І все-таки, «який же баян без пісні»? З колективом давно співпрацюють вокалісти. На цей раз під акомпанемент квінтету співали Ярослав Страшной, Світлана Пляка, Іванна Клоц. Взагалі, останніми роками значно посилився інтерес суспільства до вокального мистецтва. Дійсно, людський голос може стати окрасою будь-якої сцени і будь-якого колективу! Серед артистів нашої філармонії – багато молодих і перспективних вокалістів, лауреатів різноманітних фестивалів та конкурсів. Безумовно, під патронатом таких досвідчених майстрів співу, як народна артистка України Антоніна Червінська та заслужений артист України Сергій Дьомін, на них чекатиме успіх.

Кульмінацією свята стала фінальна частина концертної програми – виступ Академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни» (художній керівник – А.Червінська). Висока майстерність артистів, що давно визнана в усьому світі, навіть і сьогодні не перестає нас дивувати та викликати почуття гордості за наших талановитих земляків.

Концерт пройшов динамічно, на єдиному диханні. До речі, режисер новоствореної програми , заслужений діяч мистецтв України, художній керівник філармонії Н. Бондаренко.

Заключні овації дістались почесним гостям. Після завершення програми Голова Кіровоградської обласної державної адміністрації С. А.Кузьменко та Голова обласної ради О.А. Чорноіваненко привітали творчий колектив з відкриттям нового сезону та подарували філармонії сучасний автобус європейського рівня (бажаний і вкрай необхідний!). Що ж, найцінніший подарунок для артистів і гарна новина для шанувальників мистецтва (особливо з найвіддаленіших районів Кіровоградщини)! «Ми його ще відтанцюємо!», – цими словами завершив вдячну промову директор філармонії , заслужений працівник культури України М.І.Кравченко .

Також, заслуженими подарунками для артистів була велика кількість квітів від голови ОДА Сергія Кузьменка, голови облради Олександра Чорноіваненка,  народного депутата України Станіслава Березкіна та інших.

У цьому році Міністерство культури за рейтингом кращих філармоній України визнало Кіровоградську обласну філармонію однією з найкращих.

Олена Ієвська.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар