У Кіровограді Веселка і Відьма влаштували гадання й полювання за калитою (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Вареники, пиріжки та налисники – така вартість входу на святкування Андріївських вечорниць, що відбулися вчора вечері, 13 грудня, у приміщенні Кіровоградського районного будинку культури. Дівчата, одягнені в гарні вишиванки, ворожили та вгадували свою долю. Подруги під псевдо Веселка та Відьма (представники громадської організації Українське дитячо-юнацьке товариство «Січ») і організували це цікаве дійство. 

Дівчата намагалися дізнатись, через скільки років вийдуть заміж, яке ім’я матиме суджений та як вони з ним будуть жити. Тим часом хлопці бешкетували та готувалися до кусання калити.

Коли ж ворожіння закінчилися, хлопці та дівчата брали участь у веселій грі. Гарно оздоблену калиту підвішували високо, а хлопці по черзі підстрибували, намагаючись дістати її зубами. Та це парубкам не просто було зробити, адже біля неї був вартовий «Пан Калетинський», який з іншими учасниками дійства смішив жартами пана Коцюбинського (роль якого грав щоразу новий парубок).

Свято продовжувалося смакуванням вареників, пиріжків та інших смачних страв. А потім всі разом співали пісень, грали в ігри та веселилися.

– Ми відроджуємо українські традиції. Наше завдання – інтеракція. Тобто, щоб всі брали участь у святковому дійстві, кусанні калити, пригощанні варениками. Ми хочемо, щоб вони (діти, підлітки) це ж саме могли організувати зі своїми друзями, у колі родин, – розповідає кошовий отаман Олена Шендеровська.

Подруги під псевдонімами Веселка та Відьма кажуть, що попри гарну атмосферу, на святі очікували побачити більше учасників.

– Ми розраховували, що більше буде людей. На наші заходи, крім організаторів чи учасників, зазвичай приходить до тридцяти людей. Тому ми здивовані. Можливо, місце розташування обрали не вдале, – кажуть організатори.

Та всі, хто був присутній, не пошкодували, що прийшли на Андіївські вечорниці, адже набралися позитивних емоцій, отримали задоволення від ігор, а дівчата перебирали подумки імена знайомих, адже, можливо, той суджений Андрій, Василь чи Сергій знаходяться зовсім поряд?!

Коли ж святкування завершилося і всі розходилися, відчувалося, як за щоки щипав легкий морозець. За народними прикметами, якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде – холодна та сніжна. Що ж, якщо вірити прикметам, зима не буде холодною.

Вікторія Семененко для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар