Кіровоградський патріарх народного танцю відзначив своє 90-річчя (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 1 грудня, у Кіровоградському академічному обласному українському музично-драматичному театр ім. М. Л. Кропивницького відбувся гала-концерт хореографічних колективів, присвячений 90-річчю від дня народження народного артиста України, хореографа Анатолія Михайловича Кривохижі.

Життя танцю схоже на життя ріки: вона то тече просто і прямо, то бурхливо і стрімко. За словами Анатолія Кривохижі, він завжди знав, що саме хоче вкласти у танець “Ятрані”, адже назва колективу запозичена від, оспіваної у піснях, і такої рідної хореографові, ріки.

Над підготовкою концерту працювала велика і злагоджена команда балетмейстрів, під керівництвом головного балетмейстра-постановника, народного артиста України, професора Віктора Похиленка. Головними режисером усього сценічного дійства став народний артист України, учень і вихованець Анатолія Кривохижі, професор Анатолій Коротков.

Губернатор Кіровоградщини Сергій Кузьменко привітав ювіляра і відзначив його внесок до хореографічного мистецтва Батьківщини. “Важко переоцінити внесок Анатолія Кривохижі. Усе, що ми бачимо на наших, і не тільки, сценах, усі, кому ми даруємо овації – вихованці Анатолія Михайловича”, – наголосив очільник області.

Голова облради Олександр Чорноіваненко від депутатського корпусу області подякував видатному хореографу  і, звертаючись до Анатолія Кривохижі, сказав: “Дороговказ мистецтва Вами вказаний, а нам лишається лише вдячно слідувати за ним”. Після привітань губернатор та голова облради вручили Анатолію Кривохижі особливу відзнаку від Кіровоградської області: “Патріарху народного танцю”.

Міський голова Андрій Райкович, побажав одному з найвідоміших хореографів України міцного здоров’я і довгих, наповнених творчістю, років життя. “Я прочитав у  одній з Ваших книг, що перші танці “Ятрані” ставились на сцені  цього знаменитого першого професійного театру,  тому прикметно, що і Ваш ювілей ми святкуємо саме тут. Ви започаткували високопрофесійну школу танцю. І ми Вам за це щиро вдячні”, – сказав Андрій Райкович.

На сцені театру корифеїв виступило понад 20 хореографічних колективів області. Керівниками майже усих ансамблів є учні Анаторлія Кривохижі.

Виступи були різноманітними: і фольклорні хореографічні композиції колективів міста й області, і сучасні постановки, як от “Дорога квітів” від “Форсайту” чи “Ботаніки” від “Форсажу”, та навіть хореографічна дума “Плач” від світловодців.

Особливо варто відзначити феєрію танцю народного хореорафічного ансамблю “Пролісок”. Злагоджена робота колективу захопила усіх глядачів.

Оригінальним було привітання від солістки народного ансамблю циганської пісні і танцю “Ягорі” Світлани Поправченко. “Українці бажають дожити принаймні до 100 щасливих років. Євреї бажають жити до 120 років, – почала своє вітальне слово Світлана Поправченко. – А ми, цигани, кажемо: “Многая и благая лета – до скончания Света”.

У фойє театру було розгорнуто виставку до поважного ювілею балетмейстра.

Тож неповторні композиції “Ятрані”, майстерні, створені на багатому фольклорному матеріалі хореографічні постановки Анатолія Кривохижі, продовжують жити у танцювальній творчості його послідовників. І глядачі мали змогу вкотре переконатись, що мистецтво – вічне.

Більше фото тут.

Катерина Білоконь, Перша Електронна газета

Фото автора і з соціальних мереж

Поширити:

Залишити коментар:

коментар