Анатолій Кривохижа: Кіровоградщина – мій танцювальний рай (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Вчора у галереї «Єлисаветград» відбулась зустріч з  народним артистом України, почесним громадянином нашого міста, педагогом, засновником заслуженого ансамблю танцю України «Ятрань», Анатолієм Михайловичем Кривохижею.

Зустрітися з легендою української естради прийшли колишні вихованці ансамблю, друзі, знайомі і просто шанувальники таланту Анатолія Кривохижі. Незважаючи на шанований вік (1 грудня балетмейстеру виповниться 90 років!) і проблеми зі здоров’ям, видатний педагог зміг дістатись галереї і постати перед поціновувачами його таланту «Через півтора місяця буде рік відколи я не виходжу з квартири. Мені було дуже важко сюди дістатись. Але такі зустрічі значно важливіші за усі хвороби», сказав видатний педагог, звертаючись до своїх гостей.

Жанна Олійниченко була учасницею і навіть старостою ансамблю «Ятрань». Жінка згадує, що усі дівчата були трішки закохані у керівника і намагались стати поруч, коли він показував якусь комбінацію чи відпрацьовував елемент. «Анатолій Михайлович – прародитель усіх кіровоградських ансамблів. Його геній має бути пошанований, а 90-річчя відзначене на загальноміському рівні», – зауважила вона.

«Ятрань» це особливий і неповторний світ. За 65 років існування ансамблю у ньому утворилось понад 30 сімейних пар, а учні самі стали видатними балетмейстерами: Анатолій Коротков, Борис Кокуленко, Павло Босий, Володимир Слободянюк та інші.

«Колектив настільки цінувався, що коли у радянські часи діячам культури надавали від держави квартири, нам їх видавати вже не було кому: усі давно вже отримали», – поділився спогадами Анатолій Коротков.

Коли у 1977 році ансамбль гастролював у США, у газеті «New York times» з’явилась рецензія Клайва Бернса, який писав, що у порівнянні з ансамблями Вірського і Мойсеєва, програма «Ятрані» – природніша. А, отже, краща. Але у 2000-х роках ансамбль припинив своє існування, перед цим поступово згасаючи. Спочатку почали перероблювати традиційну ятранську програму, а потім дійшли і до скорочення колективу. Врешті всі постановки почали розраховувати лише на 4 пари танцюристів. Це при тому, що у кращі часи Анатолію Кривохижі і його «Ятрані» доручали представляти Кіровоградщину на загальнонаціональному рівні! Тоді на сцені знаходилось одночасно 430 людей!

Як говорить розповів редактор «Центрально-Українського видавництва» і друг хореографа Станіслав Янчуков, Анатолій Кривохижа геніальний постановник. «Працюючи з балетмейстером, мені випало перечитати багато написаного ним і про нього. Усе це я про аналізував і підібрав влучне слово, яке й характеризує те, чому американці так високо оцінили «Ятрань» глибинно. Анатолій Михайлович глибинно знає фольклор і у цьому його особливість», – зазначив редактор.

Наприкінці зустрічі присутні переглянули запис одного з виступів «Ятрані», часів розквіту ансамблю. Запис, якому понад 40 років, вкотре підтвердив той потужний талант постановника, який зривав оплески у переповнених глядацьких залах. І цього разу публіка не підвела маестро, щедро обдарувавши його заслуженими щирими й гучними оваціями.  

Поширити:

Залишити коментар:

коментар