“Баба Єлька” презентує Великодній проєкт «Писанки Кропивниччини»

У середу, 5 квітня, об 11 год. в Етнолабораторії «Баба Єлька» (вул. Театральна, 12) відбудеться презентація колекції традиційних писанок Кропивниччини за участі писанкарки Ірини Михалевич.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією ГО “Баба Єлька”.

Ірина Михалевич – майстриня з Олександрії, яка відтворює писанки з відомої колекції Володимира Ястребова, яку той зібрав у ХІХ столітті. Частину колекції, що презентує Кропивниччину, пані Ірина відтворила спеціально для Етнолабораторії.

«У своїй роботі я використовую природні фарбники, адже це зближує нас із традицією, а значить – і з нашими прабатьками. Загалом за одинадцять років я зібрала кілька десятків рецептів приготування рослинних барвників. Їх використовувала, коли відписувала для «Баби Єльки» традиційні писанки Кропивниччини. Наші писанки оздоблені унікальними орнаментами й здебільшого мають чорне тло», – розповіла майстриня.

Під час презентації відвідувачі побачать:

1. Писанка «Клиння». Село Інгуло-Кам’янка, Новгородківська громада.
2. Писанка «Косоклиння». Село Інгуло-Кам’янка, Новгородківська громада.
3. Писанка «Ластівчині хвостики». Село Івано-Благодатне, Соколівська громада.
4. Писанка «Підсніжник». Село Хвощувате, що лягло в основу сучасної Знам’янки.
5. Писанка «Половина яблука». Село Плетений Ташлик, Злинська громада.
6. Писанка «Собача рожа». Село Сасівка, Компаніївська громада.
7. Писанка «Сорок клинців». Село Мар’янівка, Мар’янівська громада.
8. Писанка «Углушки». Село Софіївка, Компаніївська громада.
9. Писанка «Чобітки». Село Березівка, Смолінська громада.
10. Писанка «Шість квіток». Село Мануйлівка, Маловисківська громада.
11. Писанка. Село Мануйлівка, Маловисківська громада.
12. Писанка. Село Родниківка, Олександрівська громада.

Писанки експонують у воєнних шоломах бійців легендарного 3-го полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго. Їхні власники боронять Україну від російських загарбників вже 9 років. Основою для писанок у шоломах стане пшениця – символ життя і відновлення.

«Ми вирішили використати саме такий символізм для того, щоб ще раз наголосити: російсько-українська війна, яка зараз триває – це не лише війна за рубежі, це війна за ідентичність. Писанка – це ще одна можливість показати світові, чим особлива Кропивниччина, чим ми відрізняємося від інших регіонів у плані культурної спадщини. А шолом та пшениця – це спільне для всіх нас», – пояснила задумку голова ГО «Баба Єлька» Інна Тільнова.

З-поміж них – шолом солдата з Підвисоцької громади Михайла Чабана. Він сумлінно виконував бойові завдання з 2014-го, а його фото роками висіло на дошці пошани. Разом з побратимами боронив північні рубежі і відтісняв росіян на Донеччині. Розвідник-сапер загинув на початку березня цього року.

«Михайло був одним із тих простих людей, які вірять у свою країну, свідомо захищають її зі зброєю в руках і відстоюють у цивільному житті, – каже завідувачка Етнолабораторією Світлана Листюк, родина якої зберігає шолом полеглого товариша. – І сьогодні ми показуємо вам, за що саме воюють наші солдати – за відродження самобутньої України. Ця виставка – ще один місток між традицією і сучасністю. Це інструмент нашої боротьби з окупацією, крок до культурного відродження і повної Перемоги».

Кураторка виставки – завідувачка Етнолабораторією, к.п.н. Світлана Листюк.

Телефон для довідок (050) 264 95 56.

Нагадаємо, традиційні десерти Кіровоградщини дегустували у кнайпі “Бамбетель”.

Читайте такожВесільний вінок з Кіровоградщини показують на Broom strееt у Нью-Йорку

Поширити:

Залишити коментар:

коментар