Кропивничанка в Італії: Хочу, щоб через культуру світ дізнався більше про Україну

Кропивничанку Любов Кардаш добре знають у мистецьких колах не тільки рідного міста, а й далеко за його межами. Викладачка музичної школи у Кропивницькому створила музично-театральну постановку про життя і творчість Соломії Крушельницької і здобула заслужене визнання та премії міжнародних фестивалів.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Кропивницьку міську раду.

Нині вона, як і багато українців, перебуває закордоном, в Італії. Але й там не полишила творчості, а навпаки залучила до просвітницької роботи і українців-переселенців, і італійців. Днями в Римі відбувся унікальний концерт бандуристок, який за підтримки посольств України, США, Великобританії, Канади та Швеції організувала наша землячка.

2

Концертну програму українські бандуристки, які приїхали до Італії з Києва, Кропивницького, Луганська, з усієї України зіграли разом у першу річницю вторгнення в пам’ять про всіх жертв жорстокої російської агресії.

“Вперше в Італії пролунав унікальний ансамбль українських бандуристок. Нехай привід для концерту був сумним – рівно рік тому почалася повномасштабна війна між росією і Україною. Але ніколи ще так пронизливо не співала бандура – душа всього українського народу, що століттями страждав від російської навали. Під час цього дійства емоції і адреналін зашкалювали. Я відчувала не лише підтримку залу, організаторів та учасників заходу, за моєю спиною я відчувала подих моїх пращурів як ангелів-охоронців. Мені здалося, що наші закатовані українські діди-прадіди були з нами… Ті, кого забрала російська агресія, починаючи з козацьких часів і до сьогодення. Я дуже чітко відчувала родичів по батьковій лінії… Маємо потужні таланти, маємо величезну жагу відродити та відстояти українську незалежність та свободу. Тому – впевнені в нашій перемозі як у перевазі добра над злом та пануванні світла над темрявою”, – розповідає Любов Кардаш.

73

Мисткиня каже, з часу, коли вона приїхала в Італію, докладає усіх зусиль, щоб про культуру України дізналися якомога більше людей, і щиро дякує усім установам і організаціям, усім українцям і італійцям, які підтримують її прагнення.

“Коли я приїхала до Італії, тут ще діяли суворі ковідні обмеження. Але я провела просвітницький захід в суботній українській школі «Надія» міста Феррара. Після нього діти виявили бажання поспівати разом під акомпонемент бандури. І ми підготували свято вшанування Тараса Шевченка, заспівали пісню «Зацвіла в долині червона калина». У комунальному театрі міста Феррара перед виставою «Аліса в країні мрій» київського театру, який гастролював Італією, я виступала з бандурою. Організатори вистави представляли мене як артистку з театрального міста Кропивницький, я виконувала пісню “Соловейко”, яку написав Марко Кропивницький. А ще разом з мамою, яка мешкає тут зі мною, організували в італійському місті Феррара свято вишиванки, пошили українські прапори і вийшли разом з італійцями на маніфестацію на підтримку України”, – додає бандуристка.

9

Увесь свій вільний час кропивничанка присвячує волонтерству і намагається популяризувати українську культуру.

“Я бачу, що чим більше італійці дізнаються про Україну, тим більше змінюється їхнє ставлення до нашої країни. Вони вже не байдужі до всього, що нині переживає мій народ, італійці не тільки співчувають, а й активно допомагають українцям і нашим захисникам.

Важливо, що донести історію нашої країни і відкрити її італійцям можна через бандуру, музику і культуру”, – наголосила Любов Кардаш.

Нагадаємо, у Кропивницькому з благодійним концертом виступить гурт “Один в Каное”

Читайте також: Кропивничан запрошують на арт-терапію «Розмалюй Шевченка»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар