У бібліотеці Чижевського оновили укриття завдяки Посольству Німеччини

Обласна універсальна наукова бібліотека імені Д.Чижевського перемогла у конкурсі від німецького культурного центру «Goethe-Institut в Україні» при Посольстві ФРН з проектом «Бібліотека як безпечне місце».

Про це розповіла директорка бібліотеки Валентина Животовська, інформує Перша електронна газета.

Тепер бібліотечне укриття має усе для затишного та зручного перебування дорослих та дітей:

  • потужний генератор,
  • лампи-УФО,
  • світлодіодні лампи та ліхтарі,
  • оновлені систему електропостачання,
  • санвузол з бойлером,
  • великий запас води,
  • аптечку,
  • 200 стільців,
  • спортивні мати,
  • іграшки.

photo-2023-02-16-16-11-48

Проте це не єдина нова програма, котру бібліотека реалізувала протягом року, що минув. Так, проєкт «Мир у цифровий час», впроваджений разом з ГО «Обласний жіночий інформаційний центр», дав змогу об’єднати тисячі жителів Кіровоградщини та надати їм знання та навички в таких напрямках, як блогінг під час війни, арт-терапевтичні засоби відновлення у воєнний час, громадська безпека в надзвичайних ситуаціях, медіаграмотність та критичне мислення в умовах інформаційних загроз, психологічне здоров’я під час війни, алгоритм дій у разі радіаційної безпеки та інших.

Завдяки благодійному фонду «Безпечне майбутнє» в бібліотеці розпочав свою роботу освітній простір «ChromJunior». В ньому за допомогою сучасних багатофункціональних хромбуків тинейджерів навчають створювати анімовані проєкти та інтерактивні вправи, short story, презентації тощо. Перше заняття було присвячене безпеці в Інтернеті. На наступних зустрічах в освітньому просторі його учасники поглинуть в інтерактивне середовище мови програмування Scratch, займатимуться кодуванням, відкриватимуть для себе можливості онлайн-сервісу LearningApps, створюватимуть фото- і відеопрезентації в Canva та багато іншого.

photo-2023-02-16-16-11-21

photo-2023-02-16-16-11-45

Протягом року, що минув, в інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку» була реалізована програма «Англійська для держслужбовців», після початку повномасштабної агресії з’явились чотири клуби
англійської мови: для переселенців, для початківців, дитячий клуб та клуб для курсантів Донецького університету внутрішніх справ.

За підтримки Ресурсного центру «Гурт» у співпраці з організаціями TechSoup Europe та Haus des Stiftens gGmbH в бібліотеці була реалізована європейська ініціатива у сфері програмування для дітей та молоді «Meet and Code 2022». Завдяки участі у ще двох проєктах бібліотека має набори програмованих роботів та сучасні гаджети для створення об’ємних моделей – 3D-ручки.

Наймасштабнішим став проєкт дитяча точка «СПІЛЬНО», впроваджений в партнерстві з благодійним фондом «Безпечне майбутнє» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Головний хол книгозбірні став хабом для психологічної та соціальної підтримки сімей. Діти та їхні батьки отримали простір для ігор, навчання та спілкування, читання та натхнення.

За словами Валентини Животовської, завдяки участі в різноманітних міжнародних конкурсах і проєктах бібліотека отримала більше мільйона гривень для покращення свого технічного стану та удосконалення усього спектру послуг, що надаються.

“Дякуємо нашим міжнародним та вітчизняним партнерам, керівництву та депутатському корпусу області та ЗМІ за постійну підтримку, завдяки якій бібліотека продовжує розвиватись. Бажаю усім здійснення мрій, а вона у нас одна і спільна”, – зазначила Валентина Животовська.

photo-2023-02-16-16-11-25

photo-2023-02-16-16-11-37

Нагадаємо, у Кропивницькому відкрився розмовний клуб української мови.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар