Другий після Ісуса і перший на Меркурії – Шевченко вражає

© euromaidanpress.com

Сьогодні у всьому світі відзначають 205-ту річницю від дня народження видатного українського художника та поета Тараса Шевченка. Про його життя і творчість написано вже безліч книг і публікацій. Та, чи добре ми знаємо Кобзаря?

Перша електронна газета зібрала найменш відомі та цікаві факти про Тараса Григоровича.

Рекордна кількість пам’ятників

Шевченко займає друге місце у світі (після Ісуса Христа!) за кількістю встановлених ам’ятників у різних країнах світу. Від Бразилії до Китаю їх майже 1400! Більшість монументів Шевченку розташовані на території України — 1256.

Переклади на інші мови

Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Серед них — японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів було здійснено німецькою, польською, англійською мовами.

Мікромініатюрний “Кобзар”

Українець Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку – і це “Кобзар”. Її розмір приблизно пів квадратного міліметра. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

© ТСН.ua

180 населених пунктів

В Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка. Якщо  зібрати всі топоніми пострадянських країн, то загалом на честь шевченка названо 180 населених пунктів. а також – затока в Аральському морі та вершина висотою 4 200 м на північному схилі Великого Кавказу.

Шевченко є на Меркурії

Один із 300 кратерів Меркурія носить ім’я Тараса Шевченка. Діаметр кратера Шевченко – 137 кілометрів. Назву кратеру дали у 1973-1975 роках, коли автоматична станція “Марінер-10” вперше наблизилася до Меркурія, сфотографувала його поверхню і провела облік кратерів. Їх назвали на честь різних митців світу, зокрема і Шевченка.

Читайте такожРеальне походження, кохані жінки і творчість – цікаве про Тараса Шевченка

Поширити:

Залишити коментар:

коментар