У Кіровограді створили нову топонімічну комісію, “прибравши” з її складу активіста-євромайданівця

Вчора, 9 лютого, виконком Кіровоградської міської ради обрав склад нової топонімічної комісії, без попередження виключивши з неї активіста-євромайданівця, кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри української літератури – Олександра Ратушняка. Тепер у складі топонімічної комісії немає жодного філолога.

До того ж проект рішення про те, що буде змінюватися склад топонімічної комісії, на сайті міської ради не викладався. Тобто, громадськість міста не мала можливості ознайомитися з ним попередньо.

“Мене виключили зі складу Кіровоградської міської топонімічної комісії, навіть без попередження. Але розумію, що інакше при цій владі і бути не могло. Я там представляв не лише себе, а й інтереси активної частини суспільства, тієї, яка перебувала на Майдані, змінювала країну, боролася з диктаторським режимом Януковича.

Під час подій Революції Гідності я був серед ініціаторів демонтажу пам’ятників Леніну і Кірову в нашому місті. Саме через ці події, які увійшли в історію як «ленінопад» і розпочалася декомунізація України. Тоді ж мені й було запропоновано долучитися до роботи топонімічної комісії, щоб продовжувати декомунізацію міста у правовому полі, – пише Олександр Ратушняк на своїй сторінці у Фейсбук. – Але найгірше, що тепер у складі тієї топонімічної комісії взагалі не залишилося філологів. А це може призвести до нових суржикових назв, як це було із вул. Дворцова, ще при тій комісії, яку очолював Ігор Волков. Через тодішню безграмотність топонімічної комісії, нам тепер знову доводиться перейменовувати цю вулицю. А це уже неприпустимі неприємні прецеденти. Не хотілося б знову наступати на ті ж самі граблі”.

У відповідь на слова Ратушняка, секретар Кіровоградської міської ради Володимир Смірнов пообіцяв, що нова топонімічна комісія не залишиться без кваліфікованого спеціаліста-філолога

“За моєю пропозицією були внесені зміни до складу топонімічної комісії. Так вже сталося, що ми поки що деякі питання вирішуєм в режимі цейтноту, тобто, коли вже немає часу на розкачку і роздуми. Вимоги закону про декомунізацію необхідно виконувати терміново, отже було прийнято рішення додати комісії швидкості та ефективності. Для цього був запропонований склад комісії який на моє переконання, зможе швидко та ефективно спрацювати, та надати міському голові пропозиції по перейменуванню вулиць у скорочений термін. Також були враховані пропозиції військових нашого міста і від них в комісії є представник. Це компромісне рішення і тимчасове. Пропозиції по включенню експертів в комісію для роботи в подальшому теж приймаються і розглядаються. Так, однозначно в коміссію необхідно в подальшому додати експерта з української мови. Отже, якщо в вас є пропозиції – будь ласка”, – пише на своїй сторінці у Фейсбук Володимир Смірнов.

Новий склад топонімічної комісії

Голова – Олександр Грабенко, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів.

Заступник голови комісії – Ірина Козир, проректор з науково-методичної роботи КДПУ ім. В. Винниченка, кандидат історичних наук, доцент, заслужений працівник освіти;

Секретар комісії – Ганна Хричова, головний спеціаліст управління містобудування та архітектури.

Члени комісії: Сергій Бойко – депутата Кіровоградської міськради; Віталій Вязенцев – директор ТОВ «Експанція», член виконкому; Петро Довченко – генеральний директор ПрАТ «Інститут «Кіровоградпроект», член Національної спілки архітекторів України;  Сергій Запорожан – начальник відділу з питань внутрішньої політики;  Вадим Колос – заступник директора департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської ОДА;  Віталій Кривенко – член правління Українського Геральдичного товариства, Голова Кіровоградського обласного відділення УГТ;  Лілія Лесюн – начальник архівного відділу Кіровоградської міськради;  Ірина Мартинова – заступник начальника управління містобудування та архітектури міськради;  Анна Назарець  – начальник відділу культури і туризму Кіровоградської міськради;  Юрій Тютюшкін – краєзнавець, колекціонер;  Сергій Якунін – начальник відділу по роботі із засобами масової інформації Кіровоградської міськради;  Руслан Фросіняк – голова Ленінської районної ради у місті Кіровограді .

Поширити:

Залишити коментар:

коментар