Кіровоградщина: депутати персонально відповідатимуть за кожне рішення

Прізвища депутатів, які підтримали те чи інше рішення, відтепер будуть публікувати. Верховна Рада на вечірньому засіданні в четвер зобов’язала місцеві ради проводити поіменні голосування і публікувати їхні результати на своєму веб-сайті – повідомляє LB.ua.

Відповідний законопроект №2016а підтримали за основу і в цілому 236 депутатів.

У пояснювальній записці до проекту наголошено, що переважна більшість голосувань у місцевих радах, на відміну від Верховної Ради, не були поіменними. У протоколах сесій у такому разі відображається тільки число депутатів, які голосували за, проти або які утрималися. Дані про те, як голосував кожен депутат за кожне рішення, в більшості місцевих рад не відображаються ні в протоколах, ні на сайтах, ні в друкованих виданнях. Як правило, ці дані неможливо отримати навіть за інформаційними запитами, оскільки їх не фіксують і не зберігають.

Такий стан справ перетворює відкриті голосування на фікцію, не дає виборцям контролювати дії свого депутата, в тому числі під час голосувань за резонансні майнові, земельні, фінансові питання.

За новим законом всі нетаємні голосування повинні бути поіменними. Прізвища тих, хто голосував, будуть публікувати на веб-сайтах рад і включатимуть у протоколи сесій.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар