В Олександрійському районі ніхто не захотів працювати у дільничних виборчкомах

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

9 жовтня Олександрійська районна виборча комісія сформувала склад 47 дільничних виборчих комісій. Для створення жодної з ДВК подань від місцевих організацій партій не вистачило. Тоді як в Олександрії міська виборча комісія навіть проводила жеребкування по більшості дільниць. Адже подань до складу дільничних комісій було забагато.

Для того, щоб утворити дільничні виборчі комісії голові Олександрійської районної виборчої комісії Анатолію Курупу довелося сформувати 152 подання від свого імені. Для цього А. Куруп мусив звертатися до сільських та селищних голів, аби вони допомогли йому знайти людей, які працюватимуть у ДВК. У складі деяких дільничних комісій за поданням від голови зареєстровано аж до 6 членів ДВК.

Місцеві організації політичних партій, які беруть участь у виборчій кампанії до Олександрійської районної ради, свої подання до комісії робили, але замало. Можливо, тому що у районних виборах беруть участь всього 5 партій. Таким чином районна комісія затвердила дільничні комісії у мінімальному складі.

В Олександрійській міській виборчій комісії ситуація відрізнялася майже кардинально. Подань від політичних організацій було не просто достатньо, а по більшості дільниць навіть забагато. Тому напередодні формування ДВК виборча комісія провела жеребкування. А 9 жовтня теж сформувала дільничні комісії для 41 дільниці міста.

До складу 19 дільничних виборчих комісій міста увійшли усі подані місцевими організаціями партій подання, адже їхня кількість не перевищувала максимально можливу по Закону України «Про місцеві вибори». Всі інші дільничні виборчі комісії були сформовані у максимальному складі за результатами жеребкування.

Однак тільки ДВК у місті запрацювали, як Олександрійська міська виборча комісія на своєму наступному засіданні 12 жовтня проголосувала за зміни у складі дільничних комісій. Партії, яким результати жеребкування не сподобалися, одразу почали міняти своїх представників. Зміни відбулися у 10 нещодавно сформованих ДВК Олександрії.

Відповідно до частини 9 Статті 23 Закону України «Про місцеві вибори» у разі якщо до складу дільничної виборчої комісії запропоновано менше осіб, ніж встановлено Законом, то дільнична виборча комісія утворюється відповідною територіальною виборчою комісією за поданням голови цієї територіальної виборчої комісії у мінімальній кількості.

Громадянська мережа ОПОРА в Кіровоградській обл.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар