Поліція закрила справу про невнесення 18-річного кропивничанина у реєстр виборців

© Сьогодні

У Кропивницькому припинили розслідувати справу про невнесення 18-річного містянина Богдана Рєзніченка у Державний реєстр виборців під час виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Про це Першій електронній газеті повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, тоді батьки виборців написали заяву в поліцію щодо порушення прав на голосування їхніх дітей.

«Напередодні голосування у першому турі виборів Президента України я написала заяву в поліцію щодо невнесення сина Богдана Рєзніченка у список виборців. Близько місяць активно спілкувалася з дільничним, який вів розслідування. Розповідала, як працівник правоохоронних органів має діяти згідно з законом, посилалася на законодавство. Напередодні другого туру виборів Президента України дільничний зазначив, що відповідальна особа у міськраді визнає свою вину і просить зустрітися. У нас була довга розмова, він наводив аргументи, чому син не був внесений у Державний реєстр виборців. Я ж наполягала, що у нас є довідка, де чітко вказано місце реєстрації. І мені пообіцяли, якщо я забираю заяву з поліції, то сина вносять в Державний реєстр виборців. Але я не погодилася на такі умови, натомість запропонувала розібратися, хто ж все таки винний у цій справі. Адже, якщо забрати заяву, то не буде підстав скаржитися на роботу поліції чи відділу реєстрації місця проживання особи у міськраді», – зазначила Олена Рєзніченко.

І додала, що наразі Богдан Рєзніченко і досі не внесений у ДРВ. 10 березня 2019 року хлопцеві виповнилося 18 років.

«Згідно із законодавством органи державної реєстрації повинні були до 5 березня подати списки тих, кому у березня виповниться 18 років. 10 березня його мали автоматично внести до списків орган реєстрації, але цього не було зроблено. Також я написала заяву на голову дільничної виборчої комісії, але і це не дало жодної реакції. Тобто мова йде про системне порушення», – наголосила жінка.

Дільничний офіцер поліції Кропивницького відділу поліції Микола Піскун підтвердив, що справу закрили згідно з законом України «Про звернення громадян».

«У громадянки три сина, два сина були зареєстрованими у поквартирній книзі, а один – ні. Тобто жінка не вписала сина після народження. Я подавав запит у Подільську райраду, міську раду Кропивницького. І виходить, що у міськраді немає інформації про місце реєстрації 18-річного виборця. Начальник відділу реєстрації місця проживання особи не міг отримати такі дані і відповідно подати у державний реєстр виборців», – зазначив Микола Піскун.

І на уточнення, що Богдан Рєзнік має паспорт, де вказане місце реєстрації. Представник правоохоронних органів відповів: «То й що, що в нього є паспорт, він прописаний в квартирі. Але в міськраді такою інформацією не володіють. Можливо, винний Подільський паспортний стіл. Я не можу сказати, хто винний, тому і справу списали».

«На момент народження цього громадянина питання реєстрації місця проживання регулювалося постановою Ради Міністрів СРСР 28.08.1974 року «Про затвердження положення про паспортну систему СРСР». Опрацювавши квартирну картку особи батьків цього громадянина, встановили, що хлопець не є юридично зареєстрованим за даною адресою. Тому у відділу не виник обов’язок подання даних особи до відділу Державного реєстру виборців. Йому необхідно зареєструвати своє місце проживання у будь-якому місті на території України. Після того, як він реєструє свою місце проживання відповідний відділ реєстрації здійснює подання до Державного реєстру виборців змінені дані щодо реєстрації особи. Тоді він зможе проголосувати на виборах», – наголосив т.в.о. начальника відділу реєстрації місця проживання особи міської ради міста Кропивницький Артем Шершнюк.

Він підтвердив, що при отриманні паспорту громадянину видали додаток 13, документ, що підтверджує місце реєстрації для внесення відповідних відомостей у паспорт ІD-картку.

«У той же час, юридично вивчивши це питання, ми приходимо до висновку, що дана особа не є зареєстрованою за адресою, яка вказана у довідці», – наголосив Шершнюк.

«Довідка про реєстрацію, видана відділом реєстрації місця проживання особи міської ради міста Кропивницький підтверджує реєстрацію місця проживання виборця в житлі, розташованому на території адміністративно-територіальної одиниці. Це прямо передбачено Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Обов’язок подачі відомостей до органу ведення державного реєстру виборців про громадян України, зареєстрованих за місцем проживання у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, яким протягом наступного місяця виповниться 18 років покладено на уповноважену посадову особу органу реєстрації. Це прямо передбачено п. 1 ч. 12 ст. 22 Закону України «Про Державний реєстр виборців». Порушення цієї норми закону тягне за собою відповідальність згідно зі ст. 212-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку подання відомостей про виборців до органів Державного реєстру виборців). На мою думку, позиція правоохоронних органів щодо списання справи є протиправною і її потрібно оскаржувати. Зрозуміло, що права виборця грубо порушені, однак дивує, що це правопорушення продовжує тривати без жодних наслідків для осіб відповідальних за його скоєння та усунення», – зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області Євген Гурницький.

Читайте також: 24 партії делегували своїх представників до ОВК Кіровоградщини

Поширити:

Залишити коментар:

коментар