Кожен другий матеріал у газетах Кіровоградщини має ознаки “чорного піару” чи агітації, – ОПОРА

© trumpatoon.com

За останній тиждень у 10 обласних виданнях Кіровоградщини зафіксували 22 матеріали, які мають ознаки агітації та 3 матеріали, що закликають не підтримувати одного з кандидатів Президенти. Найбільше матеріалів на користь Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. По одному матеріалі опублікували з ознаками агітації на користь Олександра Шевченка, Олега Ляшка та Олександра Вілкула. Матеріали з ознаками “чорного піару” проти Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського опублікували три видання.

Спостерігачі ОПОРИ проаналізували обласні видання за 14 березня 2019 року, повідомляє Перша електронна газета.

У трьох виданнях надрукували ідентичні тексти із заголовком: «Україні потрібні державні діячі, а не просто політики». Матеріал стосується судових процесів щодо необґрунтованості ціни на газ. У тексті використовують оціночні судження: «поки ви бачите рекламні плакати, на яких написані красиві обіцянки», «суд наважився порушити команду Порошенка» та інші. Такі матеріали опублікували у трьох виданнях: «Нова газета», «21-й канал» та «Сільське життя плюс». Маркування, що це політична реклама, відсутнє.

bdbecbdbf1dbdc1729dafec5183d4314.jpg

Читайте також: Квіти і млинці: святкова агітація кандидатів у Президенти на Кіровоградщині

У двох газетах «Діалог» та «Селянська газета» розмістили ідентичні статті з назвою «Через перемогу Тимошенко звільнять Коболєва». У тексті також вживають оціночні слова: «влада заробляє надприбуток та витягує останнє з кишень українців», «чинна влада не планує знижувати тарифи» та інше. У газеті «Діалог» текст промаркували як «Вибори 2019», а в «Селянській газеті» – «Актуально». Всі шість текстів мають ознаки «джинси» на користь Тимошенко.

b97c5f30a26a96b29158855e47d68dda.jpg

Статтю «Звідки гроші? Чому саме зараз Президент проголосив війну бідності?» опублікували у двох виданнях «Кіровоградська правда» та «Народне слово». У матеріалі розписано скільки отримуватимуть пенсіонери та яку доплату матимуть батьки після народження третьої дитини. Також цитують чинного Президента Петра Порошенка та Віце-прем’єра Павла Розенка. У тексті високопосадовці запевняють, що підвищення виплат – це неодноразова акція. Завершується стаття спонукальним реченням: «Маємо підстави сподіватися, що в другій каденції Президент досягне результатів і в боротьбі з бідністю». У виданнях не зазначена рубрика «Політична реклама».

283dcf521a6afe52c1a991c2f7c88c7a.jpg

Читайте також: На очільника осередку партії склали протокол за розміщення агітації у Кропивницькому

У трьох виданнях («Україна-центр», «21-й канал», «Сільське життя плюс») надрукували матеріали з ознаками «чорного піару» проти Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського. Усі матеріали стосуються справи про ймовірну спробу підкупу. В текстах стверджують, що замовником підкупу була кандидатка у Президенти Юлія Тимошенко. Два матеріали підписані В. Солоненком, а інший – Олег Дубчак. У газеті «21-й канал» також згадують і Володимира Зеленського: «на цих виборах, крім всього іншого, вона разом з Володимиром Зеленським балотується у парі, як кандидати олігарха Ігоря Коломойського». У двох газетах над матеріалом немає жодної рубрики, у виданні «21-й канал» – «Хабар».

a90e1e5099a54602eec85df58e41d382.jpg

«Матеріали у ЗМІ про зареєстрованих кандидатів, які спрямовані на спонукання виборців голосувати за або проти кандидатів, є передвиборною агітацією. Така агітація має бути означена як політична реклама або передвиборна агітація згідно з частиною 1 статті 58, частина 10 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» та бути оплачена виключно з виборчого фонду кандидата (частина 6 статті 65 цього ж Закону). Навіть агітація проти кандидата має бути оплачена з виборчого фонду», – зазначив громадський обмудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області Євгеній Гурницький.

У ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат вважає недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення, зобов’язаний надати кандидату можливість її спростувати.

Читайте також: Перед візитом Тарути у Кропивницькому виборців годували пиріжками та перевіряли за списками

Також цей Закон містить вимоги до публікації матеріалів спростування: текст повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою «спростування» на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Також у Законі зазначено, що спростування має здійснюватися за рахунок засобу масової інформації. Згідно з ч. 4 ст. 58 цього ж Закону кандидат на пост Президента України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

Нагадаємо, у Кропивницькому пошкодили сітілайт із агітацією Тимошенко.

Читайте також: На Полтавській чоловік напав на агітатора і перекинув намет “Свободи”.

Більше новин від Громадянської мережі ОПОРА дивіться за посиланням.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар