Із 13 медзакладів Кропивницького лише 5 зареєструвалися у системі «ProZorro»

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Із  1 серпня, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», розпорядники бюджетних коштів були зобов’язані здійснювати закупівлі через систему електронних закупівель «ProZorro» (за умови якщо вартість предмету закупівлі товарів і послуг дорівнює або перевищує 200 тис.грн, а робіт – 1,5 млн грн).

“Упродовж серпня-жовтня 2016 року в м. Кропивницький із тринадцяти міських лікувальних закладів у системі «ProZorro» зареєструвались та здійснили закупівлі лише п’ять. Це – комунальні заклади «Центральна міська лікарня м. Кіровоград», «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 м. Кіровоград», «Поліклінічне об’єднання м. Кіровоград», КЗ «Кіровоградська міська лікарня швидкої допомоги», «Стоматологічна поліклініка №2». Суми закупівель коливаються від 10 тис. грн до 4 млн гривень. Загальна сума економії становить 1 292 165 грн. Тим не менш, три із п’яти лікарень (які загалом провели 13 тендерів) завершили закупівлю із нульовою економією, що є доволі дивним для процедури тендеру загалом”, – зазначила фахівець аналітичного центру Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Олена Дмитренко.

Відтак, питання з іншими медзакладами залишається відкритим: чому вони не використовують можливості електронної системи закупівель у допорогових тендерах, у той час, як їхні колеги активно купують необхідні препарати та обладнання навіть на невеликі суми, заощаджуючи  при цьому бюджетні кошти. Відповідь на це питання отримаємо незабаром, адже наша організація направила офіційні запити у медзаклади і наразі моніторить результати.

Нагадаємо, 2 серпня активісти Кіровоградської мережі ЛЖВ  провели публічну акцію «Прозорі кишені», під час якої закликали головних лікарів закладів охорони здоров’я міста до прозорої роботи. Активісти принесли медичні халати з прозорими кишенями і закликали медиків взяти ці халати, чим публічно пообіцяти громадськості здійснювати свої закупівлі через систему електронних закупівель «ProZorro» та щотижня оприлюднювати на сайтах профільного управління інформацію про закупівлю ліків за бюджетні кошти. Дванадцять із тринадцяти головних лікарів закладів охорони здоров’я Кропивницького публічно взяли халати, чим дали згоду на пропозиції акції, однак, як показують результати, вони їх не дотримуються.

Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар