Замміністра юстиції розповів як жителям Кіровоградщини вберегтися від рейдерських захоплень

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Замміністра юстиції Гіа Гецадзе пояснив, коли та як підприємці зможуть почувати себе захищеними від рейдерства, яке останнім часом є досить поширеною проблемою на Кіровоградщині.

У Кіровоградській області останнім часом актуальною є проблема рейдества. До редакції Першої електронної надходять листи з інформацією про рейдерські захоплення підприємств та земельних ділянок.

Читайте також: У Вільшанському районі у фермерів “віджимають” агропромислову фірму. Є постраждалі

На початку жовтня цього року був прийнятий «антирейдерський» закон, який може вберегти українців від незаконного заволодіння їх майном. Кореспондент Першої електронної сьогодні, 27 жовтня, у Кропивницькому  поцікавився у замміністра юстиції Гіа Гецадзе, чи гарантуватиме цей закон безпеку громадян та інвесторів.

“Ми, в системі Мін’юсту, робимо все для того, щоб покращити обслуговування та зменшити ризики, але перш за все, ми повинні мати оновлену судову систему, якій наші громадяни та представники бізнесу будуть довіряти. І головне, щоб ніякий держслужбовець, який помилився або навмисно вчинив протиправні дії, не зміг залишитись безкарним“, – зазначив Гіа Гецадзе.

Новий “антирейдерський” закон має ряд ключових нововведень, про які розповів заммістра:

“По-перше, запроваджено кримінальну відповідальність з конфіскацією майна та позбавленням волі до 8-ми років для всіх учасників, які причетні до рейдерських схем. По-друге, тепер стало необхідно нотаріально засвідчувати справжність підписів на провадженнях. Ми бачили ситуацію, коли приносили якісь непевні документи з незрозумілими підписами без нотаріального засвідчення. І на підставі цих фіктивних “документів” змінювались власники підприємств та майна”.

Додатково відзначимо, що законом прописана відповідальність для посадових осіб, зокрема для нотаріусів, аж до позбавлення їх ліцензії у разі виявлення, що вони незаконно проводили ті чи інші реєстраційні дії.

Також багато рейдерських схем проходило через фіктивні рішення суддів. Тепер запроваджена норма, що якщо реєстраційна дія проводиться на підставі рішення суду, то таке рішення має бути в єдиній електронній системі судових рішень.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар