Завтра у Кропивницькому вшанують пам’ять видатних земляків

Завтра, 27 жовтня, о 14.00 відбудеться відкриття унікальної виставки рідкісних та цінних документів «Родом з нашого міста».

У відділі рідкісних і цінних видань обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться презентація виставки «Родом з нашого міста». Ця виставка є унікальною тим, що об’єднує земляків–ювілярів 2016 року.

Експозиція містить документи відділу рідкісних і цінних видань ОУНБ  ім. Д.Чижевського а також Державного архіву Кіровоградської області, тож є спільною і цим ексклюзивною і цінною.

Так, у березні співкраяни відзначали 150-річчя від дня народження  видатного архітектора, людини, яка надала неповторної унікальності нашого міста – Якова Паученка (його фото теж є в експозиції). На виставці представлений оригінал плану двоповерхового кам’яного будинку для лікаря Самуїла Вайсенберга (на розі вулиць Чміленка та Чорновола).  Імена наших земляків  – історика Якова Шульгіна, хіміка Мозеса Гомберга, вченого Георгія Проскури, композитора Михайла Калачевського, дендролога, засновника дендропарку «Веселі Боковеньки» Миколи Давидова, актора Миколи Садовський, письменника Євгена Чикаленка  – менш відомі, проте внесок, який зробили ці талановиті люди, неоціненний.

В експозиції представлена «Метрична книга  Євреїв, що народилися в Єлисавеграді в 1866 році» – і серед записів ми бачимо відмітку про народження Мозеса Гомберга, який згодом навчався в Єлисаветградській чоловічій гімназії. Доля його повела далеко за межі України, і в США він став відомим на весь світ хіміком, засновником хімії вільних радикалів, створив перший вдалий антифриз для автомобілів.

Серед цінних документів –  справа про службу Якова Шульгіна, який в 90-х роках ХІХ ст. працював контролером Єлисаветградського відділення державного банку. Яків Шульгін – видатний історик, на виставці представлене його дослідження «Павло Полуботок», а ще Яків Шульгін надавав допомогу міському голові Олександру Пашутіну, який підготував і видав «Исторический очерк Єлисаветграда» 1897 року.

Перелік цінних експонатів можна продовжувати й далі, тож запрошуємо на презентацію та перегляд.

Вхід – вільний.

Виставка діятиме протягом місяця у відділі відділі рідкісних і цінних видань обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар