ЦВК безпідставно відмовила Помічнянській громаді у проведенні виборів – міський голова Помічної Микола Антошик

Сьогодні, 18 жовтня, міський голова м. Помічна з Кіровоградщини Микола Антошик взяв участь у обговоренні на тему: “Відмова ЦВК призначити перші вибори у 28 об’єднаних громадах – виконання законів чи політична гра?”, яке відбулося в Українському кризовому медіа центрі в Києві.

В обговоренні також взяли участь директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак, народний депутат України (позафракційний) Остап Єднак, сільський голова Краснопілки (Вінницька область) Анатолій Мартинюк, представник у суді Воютицької сільської ради (Львівська область), помічник депутата Юрія Дерев’янка Антон Соболівський.

“Ми маємо можливість створити потужну самодостатню громаду. Люди цього дуже хочуть, люди чекають цих виборів. Я вважаю, що ЦВК абсолютно безпідставно відмовила нам у проведенні виборів”, – заявив міський голова Помічної.

Більше ніж півроку місто Помічна не може дочекатися перших виборів депутатів Помічнянської міської ради об’єднаної територіальної громади та міського голови. Центральна виборча комісія вже двічі відмовляла їм у законному праві стати повноцінною громадою.

image-0-02-05-e40a278a2e323d816eb5d8cc7815c1cb0875d7ea2baad56ea29a1c2ad307050f-V

Нагадаємо, минулого тижня ЦВК не знайшла правових підстав для призначення перших місцевих виборів у 28 об’єднаних громадах. Деякі громади вже оскаржили до суду рішення ЦВК. 17 жовтня в Окружному адміністративному суді Києва відбулося перше засідання щодо визнання неправомірною постанови ЦВК про відмову в призначенні виборів у Воютицькій сільській раді (Львівська область).

Є громади, яким ЦВК відмовляє у призначенні виборів вже не вперше і які очікують рішення про призначення виборів понад рік. Варто відзначити, що до списку цих громад входить і помічнянська.

Причина відмови для переважної більшості громад у тому, що вони утворилися у складі рад суміжних районів чи довкола міст обласного значення.

8 вересня 2016 року Комітет Верховної Ради з питань  державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав офіційне Роз’яснення, у якому йшлося, що проведення перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах, розташованих на території суміжних районів або з центром у місті обласного можливе без внесення змін до меж відповідних районів.

Також 8 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар