Кіровоградщина приєднається до обговорення законності дій ЦВК, яка не призначає вибори у Помічній

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 18 жовтня, о 15:00 в Українському кризовому медіа центрі в Києві відбудеться обговорення на тему: “Відмова ЦВК призначити перші вибори у 28 об’єднаних громадах – виконання законів чи політична гра?”. Серед учасників – міський голова м. Помічна з Кіровоградщини Микола Антошик.

В обговоренні візьмуть участь народні депутати, міські голови, юристи, представники Центральної виборчої комісії.

Більше ніж півроку місто Помічна не може дочекатися перших виборів депутатів Помічнянської міської ради об’єднаної територіальної громади та міського голови. Центральна виборча комісія вже двічі відмовляла їм у законному праві стати повноцінною громадою.

Нагадаємо, минулого тижня ЦВК не знайшла правових підстав для призначення перших місцевих виборів у 28 об’єднаних громадах. Деякі громади вже оскаржили до суду рішення ЦВК. 17 жовтня в Окружному адміністративному суді Києва відбулося перше засідання щодо визнання неправомірною постанови ЦВК про відмову в призначенні виборів у Воютицькій сільській раді (Львівська область).

Є громади, яким ЦВК відмовляє у призначенні виборів вже не вперше і які очікують рішення про призначення виборів понад рік. Варто відзначити, що до списку цих громад входить і помічнянська.

Причина відмови для переважної більшості громад у тому, що вони утворилися у складі рад суміжних районів чи довкола міст обласного значення.

8 вересня 2016 року Комітет Верховної Ради з питань  державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав офіційне Роз’яснення, у якому йшлося, що проведення перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах, розташованих на території суміжних районів або з центром у місті обласного можливе без внесення змін до меж відповідних районів.

Також 8 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар