У 167 школах Кіровоградщини виявлені порушення санітарних норм

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Перед початком навчального року комісії, до складу яких увійшли представники держпродспоживслужби, провели обстеження навчальних закладів. У 167 з них виявлені порушення санітарних норм. На 25 серпня поточного року майже половина порушень за пропозиціями представників держпродспоживслужби була усунута.

Звіт про перевірку опубліковано на сайті ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області учора, 6 жовтня.

Відповідно до резолюції голови обласної державної адміністрації від 27.08.2016 до листа Держпродспоживслужби від 25.07.2016 №15-1-2-6/6576 в районах і містах області були створені міжвідомчі комісії з питань підготовки навчальних закладів до нового 2016-2017 навчального року.

Комісії, до складу яких увійшли представники держпродспоживслужби, провели обстеження навчальних закладів перед початком нового навчального року. Цьому передувала організаційно-консультативна робота спеціалістів держпродспоживслужби з керівниками та працівниками зазначених закладів. Вони провели та взяли участь в 17 нарадах, 4 колегіях, 11 семінарах.

Спеціалістами територіальних управлінь держпродспоживслужби було обстежено 707 закладів (ДНЗ, ЗОШ, НВК, інтернати, вищі навчальні заклади І-ІІ ступенів акредитації), що склало 76,5% від усієї їх кількості. При цьому в 167 (24%) з них виявлені порушення санітарних норм, більшість – в загальноосвітніх навчальних закладах. На 25 серпня поточного року майже половина порушень за пропозиціями представників держпродспоживслужби була усунута.

Найістотніші порушення в епідемічному відношенні наступні:

– 3 ДНЗ (1 – у Новомиргородському, 2 – в Олександрійському районах) та 7 ЗОШ (2 – в Бобринецькому, 1 – в Олександрійському, 4 – в Устинівському районах) працюють на привізній воді;

– 10 ДНЗ (по 1 – у Вільшанському і Новомиргородському, 2 – в Маловисківському, по 3 – в Новоукраїнському та Олександрівському районах) взагалі не каналізовані;

– вода з 6 колодязів ЗОШ у селах Оситняжка, Велика Северинка, Гаївка, Калинівка та Крупське, 2 НВК (у селах Федорівка, Могутнє) Кіровоградського району не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-хімічними показниками (жорсткість, нітрати). У навчальних закладах Компаніївського району не проводились дослідження питної води на бактеріологічні та санітарно-хімічні показники;

– не обладнані внутрішні туалети в 26 ДНЗ та 10 ЗОШ (16 – у Бобринецькому, 5 – у Новоархангельському, по 3 – у Вільшанському, Знам’янському, Новоукраїнському, Олександрівському, 2 – у Маловисківському, 1 – у Новомиргородському районах);

– у всіх навчальних закладах Олександрівського району відзначається недостатня кількість миючих, дезінфікуючих засобів, дозволених до використання МОЗ України, не організоване зберігання, вивезення твердих побутових відходів, не обладнані згідно з санітарними вимогами сміттєзбиральні майданчики;

– не створені умови для миття іграшок, столового посуду в групах дитсадків Компаніївського району;

– несистематично проводяться дератизаційні заходи (зафіксовані сліди мишовидних гризунів) в закладах Компаніївського і Бобринецького районів.

За результатами проведених лабораторних досліджень води із водопровідних мереж закладів 92 із 317 проб не відповідали санітарним нормам за санітарно-хімічними показниками, що склало 29% та 20 із 519 проб – за бактеріологічними показниками, що склало 3,85%.

Для усунення всіх виявлених недоліків до 1 вересня ще залишався час. Але проблеми, пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням навчальних закладів, організацією якісного харчування дітей, своєчасним проведенням капітальних і поточних ремонтів, заміною обладнання на енергозберігаюче, проведенням необхідних лабораторних досліджень, залишаються.

У той же час має місце недостатня увага самих керівників навчальних закладів щодо усунення порушень, які не потребують значних матеріальних затрат. Це – своєчасне прибирання територій закладів, вивезення сміття, скошування бур’янів на територіях, заміна кухонного посуду, запиловки колод для розрубки м’яса, створення умов для миття іграшок, своєчасне проходження медоглядів працівниками, придбання миючих засобів в достатній кількості, заміна кранів на харчоблоках та інше.

Про результати проведеної роботи фахівцями держпродспоживслужби поінформовані керівники закладів, органи місцевої влади і самоврядування, обласна державна адміністрація.

Якщо діти – наше майбутнє, то необхідно його створювати сьогодні і зараз.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар