Цього року на Кіровоградщині прогнозують ті ж штампи грипу, які були у 2015

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Щорічно епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня — жовтня по березень – квітень. В цей час є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом. Епідемічний сезон 2016-2017 років, за очікуваннями ВООЗ, включатиме ті ж штами, що і попередній.

Повідомляє Кіровоградський обласний лабораторний центр.

За епідсезон 2015-2016рр. в Кіровоградській області (з 28.09.2015 р. по 22.05.2016 р.) зареєстровано 128 741 випадків захворювань на грип та ГРІ (1322,1 на 100 тисяч населення), з них 65,2% дітей віком до 17 років.

Всього було госпіталізовано – 12 711 осіб, що становило 9,9% від всіх захворілих.  Діти до 17 років склали  62 % всіх госпіталізованих (7911 осіб).

Всього по області в епідсезон 2015-2016рр. від грипу померло 13 осіб. Серед померлих: вагітна (1), породілля (1), хворі з хронічними  захворюваннями (11). По адміністративним територіям летальні випадки розподілялись: м. Кіровоград-5, Кіровоградський район-1, Знам`янський район -2, Новомиргородський район-1, Добровеличківський район-1, Компаніївський район-1, Маловисківський район-2.

Всі 13 летальних випадки були зареєстровані серед не щепленого проти грипу дорослого населення. Діагноз грип у померлих осіб  був підтверджений лабораторно: грип А (H1N1sw) -8, грип  А (нетипований) -5.

В епідсезон 2015 — 2016 років в області було вакциновано проти грипу 4229 осіб – 0,4 % від загальної чисельності населення області.

Епідемічний сезон 2016-2017 років, за очікуваннями ВООЗ, включатиме ті ж штами, що і попередній: А/Каліфорнія/7/2009(H1N1)pdm 09-подібний вірус; A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус; вірус B/Brisbane/60/2008. Для чотирьохвалентної вакцини, крім вищевказаних компонентів, рекомендовано включити В/Phuket/3073/2013 подібний вірус.

Враховуючи високу мінливість вірусів грипу з урахуванням оновленого складу вірусів, що вірогідно циркулюватимуть на території країни, погіршення соціально-економічної ситуації у новому сезоні можна очікувати збільшення кількості захворілих в Україні до 8 млн. осіб.

Вірусом грипу можна заразитися від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).

Клінічні ознаки грипу:грип

-підвищення температури тіла – різке підвищення температури тіла більше 38°С без інших супроводжуючих симптомів вже може свідчити про появу грипу;

— головний біль,

— біль у м’язах, біль у горлі;

— кашель, нежить;

— закладення носа;

— в окремих випадках — блювота і понос.

Особливо небезпечним грип є для таких осіб: дітей до 5 років (особливо – діти до 2 років);вагітних жінок; людей від 65 років; людей з надмірною вагою; хворих на цукровий діабет; хронічні серцево-судинні захворювання; захворювання легенів; людей з іншими тяжкими хронічними захворюваннями.

Професійні групи ризику становлять:  медичні працівники; вчителі й вихователі;  продавці; водії громадського транспорту; усі, хто працює в багатолюдних місцях.

У разі появи перерахованих симптомів усім, а особливо представникам груп ризику, потрібно негайно обов’язково звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та при необхідності отримати лікування протягом перших двох діб з часу появи симптомів грипу. Вагітні жінки мають викликати лікаря  телефоном.

грип1Вакцинація: найефективніший засіб захисту!

Особливо необхідною вакцинація проти грипу є для представників груп ризику!

Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні грипозного сезону (вересень – жовтень). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Вакцинація показана лише за рекомендацією лікаря та проводиться лише в лікувальному закладі.

Попередити зараження грипом можливо:

— уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

— обмежити відвідання місць великого скупчення людей;

— часто провітрювати приміщення;

— часто мити руки з милом;

— не торкатися очей, носа або рота немитими руками;

— прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;

— якщо у людини наявні симптоми грипу, необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів;

— повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми.

грип5

Поширити:

Залишити коментар:

коментар