У Кропивницькому відкрився Центрально-Український інвестиційний форум

Вчора, 29 вересня, у Кропивницькому у рамках Міжнародної агропромислової виставки “АгроЕкспо-2016” відкрився Центрально-Український інвестиційний форум за участі Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового, Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі та президента торгово-промислової палати України Геннадія Чижикова.

Про ключову ідею форуму, під час його відкриття, говорив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко:

3009160301“Кіровоградщина рада вітати таке широке представництво. Є добра нагода за участі Міністра аграрної політики та продовольства України обговорити нагальні проблеми в галузі. А тема розмови очевидна – інтеграція української економіки в світову, освоєння нових ніш на світовому ринку разом зі створенням умов для розвитку виробництва і підвищення рівня життя населення як в цілому по Україні, так і на Кіровоградщині зокрема”.

Що стосується інвестиційної складової у житті регіону, чому власне і присвячений Форум, то Сергій Кузьменко зазначив, що Кіровоградщина за останній рік у 1,5 рази більше отримала інвестицій, зокрема 2,6 млрд грн, при цьому 1,9 млрд грн були залучені у сферу сільського господарства.

Не менш важлива частка за соціальними інвестиціями, які область отримувала від Українського фонду соціальних інвестицій, ПРООНівських проектів тощо.

Читайте також: У Кропивницькому відкрили міжнародну агропромислову виставку

Розповів Сергій Кузьменко і про 40 млн доларів від Європейського банку реконструкції та розвитку, що були виділені для водоводу “Дніпро-Кіровоград”. Для області, як зауважив голова ОДА, – це надзвичайно важливий об’єкт, який давно уже застарів і морально і фізично, але продовжує забезпечувати питною водою половину населення регіону.

Разом з тим, говорив Сергій Кузьменко про інфраструктурні завдання, що стосується розвитку агропромислового комплексу і області загалом. Він наголосив, що вигідне географічне розташування Кіровоградщини надає їй неабиякі логістичні переваги, що не може не позначитись на транспортуванні сільськогосподарської продукції. У цьому контексті є в області іще один козир – річковий порт на Дніпрі у Світловодську, що також відіграє неабияку роль для підсилення експорту.

Тему інвестицій продовжив і Міністр аграрної політики та продовольства України. Тарас Кутовий наголосив, що реалії сьогодення засвідчують входження в економіку країни не лише закордонних інвестицій, а й внутрішніх вливань. Говорив він про ринок землі і її приватизацію, де також можна простежити інвестиційну складову.

Що стосується розвитку сфери АПК, особливу роль він відводить питанням кадрового забезпечення, зокрема залучення молодих спеціалістів до роботи у сільському господарстві гідною заробітною платою, а випускників шкіл – до навчання у вузах на інженерів, машинобудівників – перспективою працевлаштування.

За словами Міністра, держава не залишає аграріїв без фінансової підтримки, наразі озвучена ним досить суттєва сума, що становить 5 млрд грн. Але й підходи до її розподілу також суттєві, виділена державна допомога має йти на модернізацію господарств, створення нових робочих місць та нової доданої вартості.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар