Нові правила гри: людина з умовними доходами не має права на субсидію

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Позбавити держдопомоги можуть за дорогий подарунок, здачу житла в оренду і торгівлю врожаєм зі своєї дачі.

Кабмін змінив правила розрахунку субсидії, які ускладнюють її отримання. Зокрема, замість реальних доходів вносяться умовні – для тих, хто служить, навчається або не має офіційних доходів. Експерти кажуть: це зроблено, щоб скоротити число одержувачів держдопомоги, яких, в зв’язку з ростом тарифів побільшає майже в 1,5 рази і складе близько 9 млн сімей (всього в Україні – понад 14 млн сімей).

ЩО ЗМІНИЛОСЯ?

Як роз’яснили у Мінсоцполітики, згідно з постановою Кабміну №635 від 8 вересня, для студентів старших 18 років, які не отримують стипендію, при розрахунку доходів для призначення субсидії вважається, що вони мають дохід в розмірі одного прожмінімума (ПМ) для працездатних (зараз – 1450 грн).

Для солдатів строкової служби, якщо вони зареєстровані в будинку, де живе сім’я, яка претендує на субсидію, встановлений умовний дохід в розмірі 50% прожиткового мінімуму (725 грн). Для студентів молодше 18 років, які отримують стипендію, а також для тих, кому держава платить будь-яку допомогу (по інвалідності, по догляду за інвалідом, одиноким матерям та т. д.), враховується в доходи тільки розмір цієї допомоги, навіть якщо вони менше ПМ. А тим, хто не має ніяких офіційних доходів, “припишуть” аж два ПМ (2900 грн). У Міністерстві таку норму обґрунтовують тим, що такий “жебрак” чимось харчується і має інші витрати (на одяг, транспорт, ліки).

У той же час з доходів, які впливають на призначення і розмір субсидії, виключені: вартість безкоштовних путівок, протезів, засобів реабілітації (коляска, милиці), суми, виплачені за шкоду здоров’ю в зв’язку з виробничою травмою. Також претендент на субсидію може отримати її у винятковому порядку, за рішенням комісії при місцевих органах влади. Для цього йому треба довести, що його доходи дійсно менше розрахункових (наприклад, людина безробітний і в даний момент серйозно хворий).

ЗА ЩО ВІДБЕРУТЬ?

Як роз’яснив міністр соцполітики Андрій Рева, головна причина, по якій можуть відмовити в субсидії або відібрати вже призначену, – це повідомлення від податкової про те, що хтось із членів сім’ї одноразово витратив понад 50 тис. грн без довідки про доходи (купівля землі, квартири, будинки і т. д.), крім оплати “комуналки” або невідкладної медоперації.

Також, за словами міністра, субсидії позбавлять, якщо в квартирі зареєстровані (але в декларації про доходи не вказані) люди, які там наразі не проживають (діти, батьки і т. д). Вихід є – подати на комісію по субсидіях документи, що підтверджують, що фактично вони живуть в іншому місці. Це може довести довідка з місця роботи або навчання в іншому місті, лікарні, хоспісу.

Але, з огляду на те, що з початку року Мінфін проводить верифікацію (перевірку непрямими методами, наприклад, опитування сусідів) доходів одержувачів субсидій і вже виявило понад 60 тис. тих, хто їх приховує, в зоні ризику – не тільки ті, хто без сплати податків здає квартиру, займається репетиторством, нелегальним візництвом, але навіть продає вирощені на дачі фрукти-овочі.

Позбавити субсидії можна навіть за покупку дорогої турпутівки або якщо при перевірці умов життя сім’ї пенсіонерів виявлять в їх квартирі нові меблі, побутову техніку, подаровану дітьми. За словами юриста Володимира Столітнього, щоб уникнути такої ситуації, слід відразу вказати на платіжних документах за покупку ім’я платника (наприклад, сина) і заздалегідь пред’явити їх при оформленні субсидії. Судитися потім за відібрану субсидію можна, але це дорого і довго, та й аморально, якщо ви дійсно приховуєте доходи – вважає юрист.

За матеріалами Сегодня.ua

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Нові правила гри: людина з умовними доходами не має права на субсидію

  1. Особливо цікавими, як на мене, є умови позбавлення субсидії “якщо при перевірці умов життя сім’ї пенсіонерів виявлять в їх квартирі нові меблі, побутову техніку, подаровану дітьми”. А навіть якщо не подаровану? Побутова техніка та меблі не так вже й дорого зараз коштують, навіть люди з відносно невеликим доходом можуть собі їх дозволити. Ми, наприклад, взимку за квартиру в сумі платили майже 3000 грн/міс – стільки ж коштує дешева пральна машинка. Меблі також зараз недорогі – не так давно язамовляла в інтернет-магазині http://101matras.com.ua/ нове ліжко з матрасом і вклалася в 4500 грн. Але ж ніхто не знає, скільки точно воно коштує і за який кошт я його придбала. Тому я повинна через кілька таких речей, на купівлю яких я може рік збирала свої, чесно зароблені гроші, відмовлятися від субсидії чи показувати перевіряючим чеки на кожну річ? Це ж абсурд!

Коментарі заборонені.