У Кропивницькому прокуратура взялася за незаконну вирубку лісів

Ілюстративне фото

На Кіровоградщині триває системна робота з протидії незаконній вирубці лісів.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Кіровоградської області.

За словами очільника прокуратури Кіровоградщини, наш регіон небагатий на ліси.

«На сьогодні лісовою рослинністю вкрито 184,3 тис. га, що складає 7,4% території, з яких 10 частина має природоохоронне призначення. Тому цінність лісового ресурсу для нашого степового краю надзвичайно висока»,- зазначає Анатолій Коваленко.   

Виявлення і розкриття злочинів у сфері охорони лісових ресурсів,  встановлення осіб, які їх вчинили та відшкодування збитків, завданих такими правопорушеннями стали темою робочої зустрічі керівників правоохоронних органів Кіровоградщини.

Вжиті спільні організаційні заходи сприяли активізації роботи правоохоронців на вказаному напрямі. Зокрема, упродовж поточного місяця виявлено ряд кримінальних правопорушень. Так, встановлено, що впродовж поточного року службовці суб’єктів господарювання, які надають на території області послуги у сфері лісового господарства, під час державних закупівель, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, вносили до офіційних документів завідомо неправдиві відомості щодо обсягів фактично отриманої продукції лісоматеріалів за рахунок зменшення їх кількості, що заподіяло тяжкі наслідки державним інтересам. За вказаним фактом прокуратурою області розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Також розслідуються неправомірні дії ряду суб’єктів підприємницької діяльності, щодо здійснення зовнішньоекономічної діяльність із торгівлі деревиною по підробленим документам, штучного створення надлишків лісосировини, придбання її в обсягах, що перевищують документальне оформлення таких операцій. Відомості до ЄРДР внесено за ч. 2 ст. 364 КК України.

Крім того, у вересні поточного року виявлено порубку дерев у лісосмузі за сприяння посадовців державного підприємства. За вказаним фактом відомості внесено до ЄРДР за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

В полі зору правоохоронців також функціонування підпільних господарюючих суб’єктів, які діють без будь-яких дозвільних документів, та  надають послуги із обробки та реалізації деревини.

За словами прокурора Кіровоградщини, в області має місце і банальна вирубка лісових ресурсів.

«Зрозумілим є стан речей, коли через скрутне матеріальне становище населенням рубається одне – два сухостійних дерева в лісосмузі, але коли це стає стабільним заробітком, то це вже злочин і особа повинна нести встановлену законом відповідальність», – наголошує Анатолій Коваленко.

Так, слідчі органи  нині розслідують 66 випадків незаконної порубки лісу.  В судах слухається до десятка вказаної категорії справ. За позовами прокуратури відшкодовано 233 тис грн завданих такими правопорушеннями збитків.

Системна робота з на вказаному напрямі триває.

    

Поширити:

Залишити коментар:

коментар