У Кропивницькому відкрили приватну австрійську бібліотеку

Сьогодні, 12 вересня, у філологічному залі бібліотеки КДПУ ім. В. Винниченка відбулося урочисте відкриття приватної бібліотеки відомого австрійського політичного та громадського діяча, історика та етнографа, ученого та дипломата Бернарда Штільфріда.

Бернгард Штільфрід ще до відкриття бібліотеки від імені «Кооперації Австрія» передав факультету іноземних мов близько 2000 примірників навчально-методичної та художньо-публіцистичної літератури німецькою мовою. Зараз у бібліотеці вже понад 2600 томів, які доступні для всіх користувачів.

Під час презентації декан факультету іноземних мов КДПУ Олександр Білоус розповів історію «зеленої валізи».

Коли тільки починали створювати бібліотеку, Олександр Миколайович разом зі своїми колегами був у Австрії. Вони збирали найнеобхідніші підручники, які треба було привезти в першу чергу. І Бернгард Штільфрід запропонував їм свої валізи, щоб доправити книги у Кропивницький. Зокрема, це була велика зелена валіза, у якій були привезені одні з перших книжок, які зараз знаходяться у «Австрійському читальному залі» і є у вільному доступі для студентів.

Завідувач бібліотеки Ольга Антонівна Шульга  вважає, що співпраця з австрійцями є цінною тим, що у нас в області з’явилася література мовою оригіналу, а не адаптовані переклади. Бібліотекар розповіла, що для того, аби ввести у каталоги всі книжки, бібліотекарі мали згадати німецьку мову, яку вивчали ще в школі. З допомогою сучасних технологій та студентів факультету іноземних мов, працівники бібліотеки поновили у своїй пам’яті все, що треба було для цієї справи.

До бібліотеки книжки “їхали” аж із Австрії у 48 великих контейнерах. І не тільки нові видання, а й книжки датовані 1800-ми роками.

4

«Європа не поскупилася!», – завершила Ольга Антонівна.

Олександр Білоус розповів, що у співпраці з австрійцями знаходить, у першу чергу, задоволення від спілкування та обміну досвідом з колегами. Суть своєї співпраці він описав так:

«У тебе одне яблуко і у мене одне яблуко. Тобто, кожен із нас має по яблуку. А якщо ти мені дав своє яблуко – то в мене їх два. І навпаки. Теж саме і з думками. Коли в мене є одна і в тебе – ми ними ділимося і маємо вже дві. Обмін думками збільшує наші знання, робить їх глибшими. Особливо фахові».

На церемонії відкриття були присутні Надзвичайний та Уповноважений посол Республіки Австрія в Україні Герміне Поппелер, Надзвичайний та Уповноважений посол Республіки Австрія в Єгипті Георг Штільфрід (син пана Бернгарда Штільфріда), професор-доктор Міхаель Діппельрайтер, довголітній та близький співробітник пана Б. Штільфріда, замісник голови обласної держадміністрації Сергія Петровича Коваленко, ректор Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Олег Анатолійович Семенюк та декан факультету іноземних мов Олександр Миколайович Білоус.

1

Довідка

Доктор Бернгард Штільфрід (17.11.1925 – 26.11.2011) – відомий політичний та громадський діяч, учений та дипломат. За його підтримки та ініціативи в Україні було засновано 4 австрійські бібліотеки: у Львові, Чернівцях, Києві та Харкові. Перше особисте знайомство представників КДПУ ім.. В.Винниченка відбулося у 1999 році за підтримки Австрійського бюро у Львові, коли пан Штільфрід запросив до Відня декана факультету іноземних мов КДПУ, професора О. М. Білоуса. Це знайомство переросло у тісну особисту дружбу й тісне наукове співробітництво між факультетом іноземних мов КДПУ та вишами Австрії. З того часу практикувався обмін студентами та викладачами, надавалася можливість стажування викладачам факультету з метою підвищення кваліфікації у таких вишах, як: Інститут Усного та Письмового перекладу Віденського університету (ІУППВУ), Інститут теоретичного та прикладного перекладознавства імені Карла Франценса (ІТППКФУ). За період з 2000 по 2015 стажування пройшли 8 викладачів факультету іноземних мов КДПУ ім. Винниченка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар