Через “цвітіння” води на Кіровоградщині масово гине риба

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Фото сайту consumer.gov.ua

Майже щороку в літній, спекотний період у відкритих водоймах Кіровоградської області спостерігається так зване цвітіння води – природне явище, яке супроводжується бурхливим розмноженням дрібних синьо-зелених водоростей, накопиченням у воді продуктів їх розпаду, зокрема аміаку, сірководню, нітратів і нітритів.

Наслідком таких процесів є погіршення якості води, загибель річкової риби, утворення гнилісних, зловонних газів – пише сайт Управління Держпродспоживслужби.

Подібні явища в цьому році були зареєстровані в Онуфріївському районі та м. Олександрія. Так, у доставлених із цих водойм пробах води Кіровоградською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини встановлено перевищення фактичного вмісту аміаку в 40 разів (фактичний вміст аміаку -2,0; нормативне значення – 0,05). А також спостерігалося перевищення допустимих норм вмісту нітратів, нітритів, заліза.

За результатами бактеріологічного дослідження вода відноситься до другої категорії забруднення мінеральними сполуками, зокрема фосфатами.

Причинами такої ситуації вважається низький вміст кисню у воді, який виникає внаслідок застійних явищ в «стоячих водоймах» з низькою швидкістю течії води, а також високий вміст органічних сполук, які потрапляють у водойми із полів та їх забруднення.

Запобігти даним негативним наслідкам можливо шляхом проведення комплексу заходів, направлених на зменшення надходження органічних та мінеральних забруднювачів в водойми, збільшення проточності води, штучною аерацією водойм.

Управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області направило листи в Онуфріївську райдержадміністрацію та міськвиконком м. Олександрія для вирішення цього питання та вжиття заходів із зменшення негативного впливу зазначених чинників на стан водойм.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар