Кропивничани приєднались до Facebook-проекту “Мовомарафон-25”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Facebook-проект “Мовомарафон-25” пропонує переходити у розмові на українську мову. Така Інтернет-акція приурочена до 25-ї річниці незалежності України. Як розповідає координатор проекту, у акції взяли участь і кропивничани. 

Як повідомила в ефірі “5 каналу” координатор проекту Ярина Чорногуз, до участі в “Мовомарафоні” запрошуються люди з усієї України, які звикли розмовляти в побуті російською мовою, однак мають бажання вдосконалити своє володіння українською або повністю перейти на українську в щоденному спілкуванні. Команда “Мовомарафону” пропонує всім охочим, починаючи з 24 серпня, розмовляти 25 днів українською мовою.

“Цією акцією ми запрошуємо всіх українців, які б хотіли більше говорити українською в побуті, спробувати з 24 серпня, з річниці нашої незалежності, поспілкуватися 25 днів українською, щоб можливо в майбутньому повністю перейти на українську, якщо сподобається. У нас на сайті наразі зареєструвалися понад 4000 людей, більшість з них із Києва – напевно третина – дуже багато людей з Харкова, Запоріжжя, Дніпра, Кропивницького, дуже багато людей зі Сходу, також багато українців з-за кордону виявляють інтерес до акції”, – розповіла Ярина Чорногуз.

Повну версію розмови з Яриною Чорногуз дивіться тут:

Крім того, координатор проекту “Мовомарафон-25” розповіла про завдання, які будуть отримувати марафонці, та наголосила, що українська мова є фундаментом незалежності України, а також вагомою складовою саморозвитку та особистої незалежності кожного українця.

“В першу чергу контролером у нашому “Мовомарафоні” є особиста мотивація. Ми сьогодні будемо надсилати вже першого листа, перше завдання і будемо писати про те, що ми нікого ні до чого не примушуємо, ми нічого не нав’язуємо. Про нас писали російські ЗМІ, що ми тут хочемо всіх прийти і українізувати – ні. Кожна людина має сама для себе виробити мотивацію. Ми будемо людей просити ділитися цією мотивацією – чому українська мова важлива особисто для них, яку роль вона відіграє в їхньому житті. Приблизно буде вісім завдань. Протягом 25 днів кожні 2-3 дні ми будемо надсилати завдання, тематика яких буде різна. Вона буде як і філологічна, але цього буде набагато менше, передусім, це будуть завдання, які ставитимуть собі за мету розширити контакт людини із сучасним українським культурним простором. Тобто це будуть завдання, пов’язані з українськими фільмами, українською музикою, з українським мистецтвом, літературою, щоб наші “мовомарафонці” бачили, що українська мова є престижною мовою; що українською мовою створено дуже багато якісного контенту; що не варто вірити в міфи, що української мови мало – її не мало. Існує дуже багато класної літературу, класної музики української. Їм просто треба підійняти завісу і насолоджуватися цим”, – зазначила активістка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар