Чи відновлять будівництво ядерного заводу на Кіровоградщині?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Україна домовилася з корпорацією Westinghouse про будівництво заводу ядерного палива в Україні, повідомив міністр енергетики Ігор Насалик у четвер, 4 серпня. Один із таких заводів будувався на Кіровоградщині (поблизу Смоліно, Маловисківського району). Але інформації про те, де ж саме буде будуватися ядерний завод, наразі немає.

Україна в рамках відходу від залежності від Росії в питаннях забезпечення ядерним паливом домовилася з Westinghouse про збільшення поставок та будівництво в майбутньому на території країни заводу з виробництва ядерного палива, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик. Пише “Інтерфакс-Україна”.

“Ми домовилися про диверсифікацію поставок майже на половину атомних блоків і домовилися про будівництво заводу ядерного палива на території України”, – сказав він на прес-конференції в Києві.

Варто відзначити, що розміщення одного із таких заводів планувалося на Кіровоградщині. Його будівництво було призупинено наприкінці жовтня 2015 року, коли Україна відмовилася продовжувати з Росією спільний проект зі спорудження заводу з виробництва ядерного палива в Кіровоградській області.

“Крім того, що я сам читав зі ЗМІ, офіційної інформації про це поки що немає”, – повідомив Першій електронній голова Маловисківської райдержадміністрації Павло Сорока.

ДОВІДКА:

У грудні 2011 року державний концерн «Ядерне паливо» і компанія «ТВЕЛ» зареєстрували спільне підприємство «Завод із виробництва ядерного палива». Частки в акціонерному капіталі заводу розподілені наступним чином: 50%+1 акція належить ДК «Ядерне паливо», а 50%-1 акція – компанії ТВЕЛ. Вартість будівництва заводу оцінюється в 1,679 млрд. грн., із яких 1,092 млрд. грн. планується залучити в якості інвестицій.

Планується, що перша черга заводу буде введена в експлуатацію в 2015 році.

Ще у вересні 2010 року Кабінет міністрів України на чолі з Миколою Азаровим затвердив російську компанію «ТВЕЛ» в якості переможця конкурсу з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива. Під спорудження об’єкта виділені 6,8 га біля селища Смоліне (Кіровоградська область). Українському ДК «Ядерне паливо» належить 50% + 1 акція в ПрАТ «Завод з виробництва ЯП», 50% – 1 акція – російської паливної компанії «ТВЕЛ».

Передбачалося, що акціонери в рівних частках вкладуть в проект близько $ 100-120 млн. Надалі передбачалося залучення кредитних коштів. Загальна вартість будівництва заводу оцінювалася в $ 450 млн. Завод в 2015 році повинен був приступити до виробництва ТВЕЛів і ТВЗ, а також цирконієвих комплектуючих і комплектуючих з нержавіючої сталі, в 2020 році – до виготовлення паливних порошків і таблеток.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар